Informasjon til havner og havneanlegg hvor ISPS-godkjenningen nærmer seg utløpsdato
Når det nærmer seg utløpsdato for ISPS-godkjenningen må havnen eller havneanlegget starte arbeidet med å oppdatere planverket slik at havnen eller havneanlegget kan bli godkjent for fem nye år. Forskrift om sikring av havneanlegg og forskrift om sikring av havner stiller krav om at sårbarhetsvurderingen skal gjennomgås senest fem år etter at den sist ble godkjent av Kystverket.
En sårbarhetsvurdering er en analyse som skal si noe om risikoen forbundet med tilsiktede uønskede handlinger i havn og havneanlegg. På bakgrunn av analysen skal man iverksette nødvendige tiltak for å imøtekomme denne risikoen, samt tilfredsstille de kravene som fremkommer av nasjonalt og internasjonalt regelverk. Det er viktig at sårbarhetsvurderingen er oppdatert slik at den gjenspeiler de gjeldende forhold. Operasjonsmønster, aktører, verdier, samt nasjonalt og internasjonalt trusselbilde er faktorer som er med på å påvirke risikoen for tilsiktede uønskede handlinger.
Eier eller operatør av havneanlegget er ansvarlig for at gjennomgangen av sårbarhetsvurderingen blir utført. For havn er havnesikringsmyndigheten ansvarlig. Gjennomgangen kan foretas av sikringsleder eller ved bistand fra en godkjent sikringsvirksomhet (RSO), men det er ikke krav om bruk av RSO ved denne gjennomgangen.
Hensikten med gjennomgangen er primært å vurdere om det foreligger endringer i grunnlaget for den gjeldende sårbarhetsvurderingen som tilsier at det er behov for oppdatering eller utarbeidelse av ny sårbarhetsvurdering. Alternativt om den foreliggende sårbarhetsvurderingen er i samsvar med dagens forhold og gjeldende regelverk. Innsending av kartleggingsskjema anses som en søknad om regodkjenning av eksisterende sårbarhetsvurdering. Kystverket vil vurdere om denne sårbarhetsvurderingen kan godkjennes på ny.
Kartleggingsskjema for havneanlegg
Dersom havnen eller havneanlegget mener at ny eller oppdatert sårbarhetsvurdering må utarbeides, gis det tilbakemelding til Kystverket om dette. Ny eller oppdatert sårbarhetsvurdering må utarbeides av en godkjent sikringsvirksomhet (RSO).
Det sendes automatisk en e-post fra SafeSeaNet 9 måneder før godkjenningen utløper med påminnelse om å starte arbeidet med å gå gjennom sårbarhetsvurderingen. For at ny godkjenning skal være klar før godkjenningen utløper må havneanlegget eller havnen starte prosessen snarest etter at varsel er mottatt på e-post, eller senest 6 måneder før godkjenningen utløper. Ved utløp av gjeldende Statement of Compliance (SoC) vil ikke havneanlegget lenger kunne ta imot skip i internasjonal fart med ISSC.
Hovedtrinn i godkjenningsprosessen
- Havneanlegget eller havnen sender kartleggingsskjema til Kystverket gjennom edialog. Alternativt leveres ny sårbarhetsvurdering til godkjenning.
- Kystverket vurderer den innsendte sårbarhetsvurderingen.
- Når sårbarhetsvurderingen tilfredsstiller kravene i regelverket, sendes sikringsplan basert på nevnte sårbarhetsvurdering til Kystverket. Også her skal edialog benyttes.
- Kystverket vurderer den innsendte sikringsplanen.
- Når sikringsplanen tilfredsstiller kravene i regelverket, vil Kystverket vurdere behovet for verifikasjon. Under verifikasjonen vil Kystverket se til at sikringstiltak beskrevet i sikringsplanen er iverksatt.
- Når sårbarhetsvurdering, sikringsplan og eventuell verifikasjon er gjennomført og godkjent av Kystverket, utstedes nytt godkjenningsbevis (SoC) for 5 nye år.
Har du spørsmål, ta kontakt med Kystverket i din region.
Relaterte dokumenter
Siste nytt
-
Stadig flere er ute i fritidsbåt
Det er nå over 900 000 fritidsbåter i Norge, viser Båtlivsundersøkelsen 2018. I den komme det også frem at stadig flere bruker flytevest, sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2012.
-
Ny søknadsrunde for tilskot til hamnesamarbeid
Første søknadsrunde vart avslutta 1. mars, og fleire søknadar fekk tilsegn om tilskot. Dei restrerande midlane blir nå lyst ut med søknadsfrist 15. mai 2018.
-
Loser verdens største
Nå er slepet av verdens største SPAR-plattform i gang ved Stord i Hordaland. Slepet av oljeplattformen Aasta Hansteen er den mest omfattende tauoperasjonen her til lands siden Troll-plattformen ble transportert til feltet i 1995. Losene Evensen og Fjeldstad er om bord for å sørge for at den enorme konstruksjonen kommer trygt ut av lospliktig farvann.
-
Kystverket bidrar til ny klimagasstatistikk
Miljødirektoratet publiserte mandag 9. april ny statistikk over klimagassutslipp i kommunene. Sammen med et nytt beregningsverktøy kan statistikken brukes i klima- og energiplanleggingen, noe som har vært sterkt etterspurt fra kommunene, ifølge Miljødirektoratet.
-
Lostjenesten blir ikke rammet av eventuell streik
Losbåtførerne som er ansatt i Buksér og Berging AS vil ikke bli rammet av en eventuell streik i første omgang. Dermed vil heller ikke lostjenesten bli rammet.
- Gå til nyhetsarkivet