Fjerner eierløse blåskjellanlegg i Rogaland
I sommer skal Kystverket Vest fjerne 12 eierløse blåskjellanlegg i Rogaland. Anleggene er forlatt av konkursrammede eiere og utgjør en sikkerhetsrisiko for skipstrafikk, fritidsbåter, miljø og fiskeri.
Blåskjellanleggene har stått uten eiere og tilsyn i flere år. Et av anleggene er opptil 400 meter langt og har et overflateareal på rundt 50 mål.
Anleggene holdes under oppsyn. Dersom de sliter seg, står de i fare for å drifte ut i skipsleden.
‒ Tilstanden på anleggene varierer. Flere av anleggene er store og dekker et område som er like stort som flere fotballbaner. Vi ønsker å fjerne disse for å unngå at de driver ut i skipsleia, hvor det går nyttetrafikk og fritidsbåter, sier prosjektleder Lene Mathisen i Kystverket.
Et blåskjellanlegg like nord for Stavanger var i 2012 i stor fare for å slite seg, og ble da fjernet av Kystverket Vest. De eierløse blåskjellanleggene som nå ønskes fjernet er lokalisert i kommunene Vindafjord, Tysvær, Finnøy, Suldal, Hjelmeland, Strand og Sandnes.
Sikkerhet og miljø i fokus
I 2007 kom det krav om at eiere av nye oppdrettsanlegg må stille økonomisk garanti for fjerning av anlegget ved eventuell konkurs. Ettersom anleggene i Rogaland ble etablert før dette regelverket ble innført, er det ikke avsatt midler i næringen til å fjerne anlegget.
‒ Vårt fokus er på sikkerhet, fremkommelighet og miljø. Derfor er det svært gledelig at vi nå kan fjerne disse anleggene som har stått eierløse og uten tilsyn i flere år. Ved å få bort anleggene fjerner vi et potensielt faremoment for skipstrafikken, samtidig som vi verner om miljøet i skipsleia, sier regiondirektør John Erik Hagen i Kystverket Vest.
Miljøvennlig håndtering
Blåskjellanleggene består av store mengder tauverk, kjetting, plastrør, blåser og blåskjellrester. Når dette skal fjernes er det viktig for Kystverket at avfallshåndteringen skjer på en miljøvennlig måte.
‒ Anleggskomponenter som tas opp skal i så stor grad som mulig gå til gjenbruk, mens resterende skal leveres til godkjent avfallsmottak, opplyser Mathisen.
Oppdraget ble nylig sendt ut på anbud, med anbudsfrist 8. juni. Torsdag 19. mai gjennomførte Kystverket Vest en befaring av anleggene med åtte potensielle leverandører. Befaringen ble gjennomført for å få bedre oversikt av anleggenes tilstand og omfang. Kystverket ønsker å starte opp arbeidet så raskt som mulig etter oppdraget er tildelt.
Siste nytt
-
Stadig flere er ute i fritidsbåt
Det er nå over 900 000 fritidsbåter i Norge, viser Båtlivsundersøkelsen 2018. I den komme det også frem at stadig flere bruker flytevest, sammenlignet med tilsvarende undersøkelse i 2012.
-
Ny søknadsrunde for tilskot til hamnesamarbeid
Første søknadsrunde vart avslutta 1. mars, og fleire søknadar fekk tilsegn om tilskot. Dei restrerande midlane blir nå lyst ut med søknadsfrist 15. mai 2018.
-
Loser verdens største
Nå er slepet av verdens største SPAR-plattform i gang ved Stord i Hordaland. Slepet av oljeplattformen Aasta Hansteen er den mest omfattende tauoperasjonen her til lands siden Troll-plattformen ble transportert til feltet i 1995. Losene Evensen og Fjeldstad er om bord for å sørge for at den enorme konstruksjonen kommer trygt ut av lospliktig farvann.
-
Kystverket bidrar til ny klimagasstatistikk
Miljødirektoratet publiserte mandag 9. april ny statistikk over klimagassutslipp i kommunene. Sammen med et nytt beregningsverktøy kan statistikken brukes i klima- og energiplanleggingen, noe som har vært sterkt etterspurt fra kommunene, ifølge Miljødirektoratet.
-
Lostjenesten blir ikke rammet av eventuell streik
Losbåtførerne som er ansatt i Buksér og Berging AS vil ikke bli rammet av en eventuell streik i første omgang. Dermed vil heller ikke lostjenesten bli rammet.
- Gå til nyhetsarkivet