Internasjonalt oljevernsamarbeid
En aksjon mot akutt forurensning kan være så omfattende at det er behov for internasjonal bistand. Det kan være at andre land ber om norsk bistand eller at Norge anmoder andre land om bistand. Norge har undertegnet flere internasjonale avtaler som bidrar til at anmodninger om bistand kan gjennomføres på en rask måte. Årlige møter og øvelser er en viktig del av det internasjonale arbeidet og Kystverket deltar i en rekke møter for å følge opp disse avtalene.

Varsling av nabolandene
Dersom et oljeutslipp truer nabolandene, er vi forpliktet til å varsle om dette. Kystverket følger opp sine varslingsforpliktelser gjennom beredskapsvaktordningen mot akutt forurensning. Normalt brukes Pollution Report (POLREP) systemet for å varsle nabolandene Normalt gis det et første forhåndsvarsel som følges opp med mer informasjon.
Anmodning om bistand
Ved oljevernaksjoner i Norge vil vi primært søke å benytte personell og utstyr mobilisert fra private, kommuner eller fra staten. I noen tilfeller vil det være aktuelt å be nabolandene om bistand. Dette fordi vi har kunnskap om at de har relevante ressurser som kan mobiliseres raskt. I forbindelse med "Full City" og "Godafoss"- hendelsen ble det anmodet om og gitt bistand fra Sverige.
Dersom vi anmoder om internasjonal bistand må vi også bidra til at grensepassering på sjø eller land går så problemfritt som mulig. For grensepassering på sjøen er det etablert rutiner for kontakt med Forsvaret slik at grensepasseringen kan gjennomføres så problemfritt som mulig. Tilsvarende er det for grensepassering på land hvor kontakt med grensestasjonen/Tollvesenet er viktig..
Som mottaker av internasjonal bistand må man også sikre at de enhetene som bistår, får den nødvendige støtte slik at de kan gjennomføre bistanden så godt som mulig. I Norge er det etablert et nasjonalt planverk for såkalt vertsnasjonsstøtte (”Host Nation Support”). Kystverket baserer sin støtte til de som yter bistand på dette planverket.
Anmodning om bistand fra annet land
På lik linje som norske myndigheter kan motta hjelp fra andre land under oljevernaksjoner, kan vi gi norsk bistand dersom det kommer anmodning om bistand fra et annet land. Hvordan dette gjøres, er beskrevet gjennom en rekke internasjonale samarbeidsavtaler som Norge har undertegnet. For eksempel bidro norske myndigheter med oljevernutstyr under ”Macondo”- hendelsen i Mexicogulfen i 2010.
Internasjonale avtaler om oljevernberedskap som Norge er medlem av:
- Københavnavtalen
- Bonnavtalen
- Norge-Russland avtalen i Barentshavet
- Arktisk oljevernavtale
- Norge-Storbritannia planen
Disse samarbeidsavtalene er gjenstand for årlige øvelser og møter.
I tillegg er det etablert et system for internasjonal bistand gjennom EU. Norge kan benytte seg av dette samarbeidet som følge av EØS- avtalen.
Gjennom den internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) kan det også anmodes om bistand til oljevernaksjoner.
Relaterte dokumenter
Siste nytt
-
Styrker oljevernet i isfylte farvann
Kystverket har signert leveranse av mer hardføre lensesystemer for bruk i isfylte farvann. Nå får oljevernberedskapen på Svalbard, i Varangerfjorden og i Oslofjorden tilgang til mer hardføre lensesystemer.
-
Tide Carrier: Statlig aksjon avsluttet
Kystverket erklærte oppfølgingen av havaristen Tide Carrier ved Feistein på Jæren for statlig aksjon ledet av Kystverket fra kl. 1618 onsdag 22. februar. Statlig aksjon ble avsluttet kl 0900 torsdag 23. februar.
-
Cargofartøy med motorstans ved Feistein i Rogaland
I dag formiddag fikk det 263 meter lange og 32 meter brede cargofartøyet Tide Carrier motorstopp og kom i drift ved Feistein fyr på rogalandskysten. Hovedredningssentralen (HRS) leder redningsaksjonen. Kystverket følger situasjonen tett med utvidet vaktlag.
-
Øver storkollisjon i Skagerrak
Planleggingen av detaljene for den største beredskapsøvelsen som noen gang er arrangert i Norge er i gang. Nylig møttes alle deltakerland til en planleggingskonferanse i Horten.
-
Fraktefartøy sank ved Steigen
Fraktefartøyet MS "Fisktrans" gikk i formiddag ned utenfor Steigen i Nordland. Kystverket har kystvaktfartøyet KV "Sortland" på stedet for fjerne vrakgods som kan være til fare for skipstrafikken.
- Gå til nyhetsarkiv