Publisert: , Oppdatert:
- Ane, Eide Kjæraas

Kvikksølv i fisk og sjømat ved U-864

NIFES, nå Havforskningsinstituttet, har samlet inn og analysert fisk og krabbe fra området ved U-864 siden 2004. Resultatene av disse undersøkelsene viser at fisk og skalldyr ved U-864 ikke har høyere kvikksølvinnhold enn andre steder på kysten.

Kvikksølvinnhold i krabbe og annen sjømat ved U-864 har vært overvåket nøye siden 2004. (Foto: NIFES/Havforskningsinstituttet)

Mattilsynet opphevet derfor i juni 2015 advarselen om at små barn, gravide og ammende ikke burde spise sjømat fra området rundt ubåtvraket.

Les nyhetsartikkelen:  U-864: Mattilsynet opphever advarsel om sjømat

Lite dannelse av metyllkvikksølv

For at kvikksølvet skal bli skadelig må det tas opp i næringskjeden. Ubåtvraket ligger på 160 meters dyp der det er sterk strøm, oksygenrikt sjøvann og lite finpartikler på sjøbunnen. Dette gir lite egna forhold for dannelse av metyllkvikksølv og antas å være årsaken til at sjømaten ikke er mer påvirket.

Les mer om den siste rapporten fra overvåkningen av fisk og sjømat ved U-864 på Havforskningsinstituttet sine nettsider

Siste nytt