Norsk fyrhistorie
Første gangen vi hører om et konkret sjømerke i Norge, er helt tilbake i sagatiden. I 869 bygde Floke en varde, som senere er kjent som Ryvarden. Sikrere kilder om sjømerking finner vi først på 1600-tallet.
Lyset ved Lindesnes fyrstasjon ble første gang tent i 1652. Etter to sesonger ble fyret slokket. Lindesnes fyr ble tent igjen i 1725. I mellomtiden var det bygget flere fyr langs kysten. Færder kom i 1697, og Kvitsøy og Høgevarde i 1700. Samtlige ble drevet av private, basert på privilegier.
I 1841 ble Fyrdirektoratet opprettet. I løpet av en 40-års periode ble det bygget over 100 bemannede fyrstasjoner.
Etter at stein lenge hadde dominert som byggemateriale, stod det første støpejernstårnet ferdig på Egerøy i 1854. Senere ble sement og betong tatt i bruk, og mer robust materiale førte til at man kunne bygge fyranlegg på mer utsatte og værharde steder.
Kvaliteten på fyrbelysningen ble stadig forbedret. I 1897 kunne det første elektriske fyret tennes på Ryvingen fyrstasjon. I 1883 var gassoljebrenneren en realitet, og dermed var det mulig å oppføre mange fyrlykter uten fast tilsyn.
Den teknologiske utviklingen førte til at det ikke var samme behov som tidligere for å ha bemannede fyrstasjoner, og stadig flere steder ble bygningene stående tomme. Den siste fyrstasjonen ble avbemannet i 2006.
I dag er det Kystverkets eget etatsmuseum som har ansvar for å dokumentere og formidle norsk fyrhistorie.
Mer om Kystverkets ansvar, myndighet og oppgaver i forhold til norske fyr.
Om Norges utvikling som hav- og kystnasjon - "Havland" -
temahefte ifm. Grunnlovsjubileet 2014
Om utviklingen av sjøveien langs norskekysten - "Riksvei nr. 1"
temahefte ifm Grunnlovsjubileet 2014
Siste nytt
-
Ny podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Ny organisering av Kystverket frå 1. januar
– Brukarar og samarbeidspartnarar skal ikkje merke noko til organisasjonsendringa vår. Vi er framleis til stades langs heile kysten, med dei same oppgåvene – og med minst like høg servicegrad som før, seier kystdirektør Einar Vik Arset.
-
Et tilbakeblikk på fiskerihavnene
Fiskerihavner langs kysten vår skifter nå eiere. Et nytt kapitel for en svært viktig del av kysthistorien.
-
Kystverket selger fiskerihavner i Troms og Finnmark
Kystverket skal avhende statlige fiskerihavner. Kystverkets anlegg i følgende havner i Troms og Finnmark fylke, skal selges:
-
Foreslår 2,5 milliardar kroner til Kystverket
I forslaget til statsbudsjett for 2021 er det løyvd om lag 2,5 milliardar kroner til Kystverket si verksemd. Det er om lag like mykje som i år.
- Gå til nyhetsarkiv