Publisert: , Oppdatert:
- Leif Arne Larsen

Bunnfaste merker uten lys

Det er bortimot 12000 bunnfaste merker uten lys langs norskekysten. De kan deles inn i tre hovedkategorier: Varder, båker og jernstenger. Disse skal fungere som sjømerker for de sjøfarende.

Varder

VardeVardene som er bygd opp på holmer og skjær, er ment som holdepunkt for den sjøfarende. Størrelsen, formen og fargen på disse sjømerkene gjør dem lett synlige. Mange av vardene er også plassert slik at konturen av disse sees mot himmelen. I tillegg er det på toppen av mange satt opp en stang med viser som peker mot den siden av varden som leia går. Vardene er enten bygd i naturstein eller helstøpt i betong.

Båker

BåkeBåker har den samme funksjonen som varder, men de er ofte større og kan derfor sees på enda lenger avstand. Båkene er vanligvis bygd i tre. Ulempen med å bygge dem i tre er at de lett kan bli skadet av vær og vind. Noen plasser har det derfor blitt satt opp konstruksjoner av jernstenger satt mot hverandre som betraktes som båker. 

 
Jernstenger

JernstangAv det som betegnes som bunnfaste merker uten lys, er det jernstenger som det finnes mest av. Disse opptrer i tre hovedvarianter, enkel jernstang, jernstang med viser og jernstang med toppmerke. I tillegg er mange jernstenger merket med refleks. De er vanligvis plassert på undersjøiske grunner eller tørrfall. Den sjøfarende skal være oppmerksom på at noen jernstenger langs kysten kan være skadet av sjø, vær, vind og sammenstøt med is og i noen tilfelle støt fra fartøy. Dette kan medføre at de kan være skjeve og at viser/toppmerke kan ha blitt vridd, og peker i feil retning. Bruk derfor alltid sjøkartet i tillegg når man navigerer.

 I de senere årene har det blitt satt på mange jernstenger med toppmerke laget av aluminium. Disse har i tillegg til sin relative gode synlighet også den effekten at de fungerer som gode reflektorer for identifisering på radar, radarreflektor. Fargen på toppmerkene er også lysreflekterende. Den er enten rød, grønn eller hvit.

Siste nytt