Publisert: , Oppdatert:
- Leif Arne Larsen

Merking av norskekysten

Fyr- og merkesystemet for norskekysten.

Standarden

Standarden for de norske flytende sjømerker, bøyer og staker, er i dag i tråd med IALA’s maritime bøyesystem, som deler verden inn i to regioner, A og B. Norge ligger i region A. På grunn av det tøffe klimaet langs norskekysten har man valgt å sløyfe toppmerkene på de fleste bøyene og stakene som er blitt satt ut, da disse lett blir ødelagt og revet bort av vær og vind.

Utseende

Utseendet på de bunnfaste sjømerkene langs kysten er mer basert på særnorske utforminger. Dette gjelder særlig enkle jernstenger med viser og toppmerker i tilegg til varder og båker. Sektorlys fra fyr, lykter og noen få lanterner er vidt utbredt langs de norske sjøveiene.

Lyskilde

Lyskilden fra disse ble før i tiden dannet av en olje eller gassflamme. På slutten av 80-tallet ble lyskilden til de siste lyktene skiftet ut med lyspærer. Energien får de i dag fra solcellepaneler eller direkte fra strømnettet. Noen få - og da særlig fyrstasjonene - får energien sin fra dieseldrevne strømaggregat. Disse energikildene blir også i dag brukt på rundlysende lanterner.

Merk

Det blir utført tilsyn med og vedlikehold av innretningene for navigasjonsveiledning slik at de skal være pålitelige og ha en høy tilgjengelighet. Det kan likevel skje at det oppstår feil på innretningene enten ved at utstyr svikter eller som følge av påkjenninger de blir utsatt for i det marine miljøet.

I det tilfelle at feil oppstår vil vi gjøre rimelige anstrengelser for å gjøre sjøfarende kjent med disse, og for å rette dem innen rimelig tid, avhengig av tilgjengelige ressurser. I de fleste tilfelle vil det bli sendt et navigasjonsvarsel, forutsatt at feilen er kjent for Kystverket.

 

Siste nytt