Kart med ny sjømerking i Oslofjorden

Her finner du pdf-er som viser hvordan den nye merkingen av Oslofjorden blir.
Farledsprosjektet Innseiling Oslo er et todelt prosjekt. Del en, utdypningsprosjektet ble fullført våren 2016. Da ble 24 små grunner fra Drøbak til indre Oslofjord fjernet, og dybden i hovedfartsåra økt fra 11 til 14 meter. Utdypingen medfører at merkingen av seilingsledene også må endres og oppdateres. Del to, merkeprosjektet, startet høsten 2016 og er planlagt fullført i løpet av våren 2017.
Merkeprosjektet er det største av sitt slag i Kystverket i moderne tid. Det medfører ombygging og fornying av samtlige navigasjonsinstallasjoner på strekningen Drøbak til Oslo sentrum. Til sammen skal det gjøres over 140 endringer fra dagens sjømerkesystem.
Kystverket har valgt solcelledrift for samtlige nye navigasjonsinstallasjoner i indre Oslofjord.
Prosjektet:
Kontaktpersoner i Kystverket:
Fruholmen fyr er regnet som verdens nordligste og Finnmarks eldste fyrstasjon. Trelastfarten på Arkhangelsk var noe av grunnen til at det ble behov for et fyr akkurat her.
Sammen med Rolls-Royce, Color Line og Norled er Kystverket med i et forsknings- og utviklingsprosjekt som skal få på plass nyskapende løsning for nullutslipp fra skip.
Helt fra 1825 har det stått sjømerke som veiledning for sjøfarende på øya Låven i Mandal kommune. I 1867 stod Ryvingen fyr ferdig. I de 150 årene som har gått siden da, har manges liv vært knyttet til fyrdrifta. Og mange liv har gått tapt i fyrets tjeneste.
I innseilinga til Mehamn la Kystverket ut ei rød lysbøye i sommer. Enkelte tror denne bøya bare er til pynt. Har Kystverket begynt med kystdekor?
Fredag 20 oktober er det 150 år sidan lykta i fyret på Ona lyste for første gong. Jubileet vert feira på staden.