Om sjøtrafikkovervåking

For å fremme sikkerhet og fremkommelighet på kysten utfører Kystverket trafikkovervåking på følgende måter:
I forskriftsregulerte VTS områder
Sjøtrafikksentralene overvåker og regulerer skipstrafikken i regulerte geografiske områder langs norskekysten.
Etablerte radarsensorer, videokamera, meteorologiske sensorer, Kystverkets AIS-kjede samt meldings- og rapporteringssystemet for skipstrafikken SafeSeaNet Norway (SSN N), er viktige støtteverktøy for sjøtrafikksentralene i dette arbeidet.
Utenfor forskriftsregulerte VTS-områder
-
Kontroll av risikotonnasje
Ved hjelp av Kystverkets AIS-kjede og samkjøring av data mot meldings- og rapporteringssystemet SafeSeaNet Norway (SSNN), er det mulig å overvåke skipstrafikken langs kysten, også utenfor de områder som er dekket av radarsensorer. En generell overvåking av hele kystområdet ligger ikke innenfor Kystverkets mandat.
Fra Kystverkets side fokuseres det på frakt av farlige og forurensende stoffer samt større slep. Denne trafikken omfatter hovedsaklig oljeutskipning fra Nordvest-Russland, trafikk til og fra Østersjøområdet, samt trafikk i forbindelse med norsk aktivitet – herunder særlig utskipningsaktivitet av råolje og produkt fra petroleumsaktiviteten.
-
Lovlighetskontroll
Maritim trafikkovervåking retter seg også mot lovlighetskontroll av fartøyers bruk av kysten. Dette innbefatter blant annet kontroll av losplikt-reglene, bestemmelser om farledsbevis, og håndhevelse av meldingsregimet.
Støtte i beredskaps- og krisesituasjoner
Kystverkets oversikt over det maritime trafikkbildet er et viktig grunnlag for håndtering av uønskede situasjoner og hendelser til sjøs. Sjøtrafikksentralene aksjonerer, eksempelvis ved varsling til andre offentlige myndigheter eller tilkalling av taubåtassistanse, dersom det oppstår uønskede eller akutte hendelser til sjøs. Sjøtrafikksentralene spiller derfor en viktig rolle i Kystverkets 1. linjeberedskap mot akutt forurensing og andre uønskede situasjoner og hendelser til sjøs.
Statistikk og dokumentasjon
Skipsbevegelser som av lovmessige eller andre årsaker ikke overvåkes av sjøtrafikksentraler inngår likevel i databaser for senere dokumentasjon og statistikk. Kystverket samarbeider og utveksler informasjon med andre offentlige etater, eksempelvis Forsvaret, Tollvesenet, Politiet og Sjøfartsdirektorat.
Fakta
Sjøtrafikksentralenes oppgaver
- Gir seilingstillatelse til fartøyer før innseiling i sjøtrafikksentralens tjenesteområde og før avgang fra havn.
- Informerer og regulerer skipstrafikken.
- Griper inn for å håndheve Sjøtrafikkforskriften ved behov.
- Overvåker fartøy og tar straks kontakt ved mistanke om maskinproblemer, feil kurs eller andre unormale forhold.
- Tilkaller, pålegger og gir assistanse til fartøy ved behov.
- Er en del av Kystverkets 1. linjeberedskap mot akutt forurensning
Siste nytt
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
-
Høring om endringer i sjøtrafikkforskriften
På vegne av Samferdselsdepartementet sender Kystverket på høring forslag til endringer i sjøtrafikkforskriften. Endringene skal tre i kraft 1. juni 2021 og inkluderer endringer i rutetiltakene i norsk økonomisk sone og etablering av Kinn tjenesteområde med tilhørende seilingsregler.
-
Den statlige aksjonen er avsluttet
Det havarerte skipet er nå trygt i havn i Ålesund, og den statlige aksjonen ble avsluttet kl 1700.
-
Kystverket jobber med berging av Eemslift Hendrika
Sleping av skipet utsettes til torsdag.
- Gå til nyhetsarkiv