Publisert: , Oppdatert:

Sjøvettseilas i Øst-Finnmark

Kystverket var blant samarbeidspartnerne da Finnmark sjøvettutvalg nylig gjennomførte sjøvettopplæring for 200 elever i 3. og 4. klassetrinn.

Starten for årets Sjøvettseilas var i Vardø, mens endehavnen var i Mehamn. På hvert sted på seilasen var barn innom for å lære. Målet med toktet er å tidlig sette godt sjøvett i hodet på de unge, slik at de kan ta med seg gode vaner til de voksne.

Med Redningsselskapet som primus motor ønsker Finnmark Sjøvettutvalg å forebygge ulykker på havet, spesielt i sammenheng med fritidsbåter. De poengterer at de fleste ulykker skjer når det er stille og godt vær, blant annet fordi de med fritidsbåter da begir seg lenger ut på havet.

Mange møtte
Gjennom Kystverket Troms og Finnmark fikk Finnmark sjøvettlag med seg slepefartøyet MS ”Beta” på seilasen. Første stopp på turen var Vardø, der nesten 60 elever og voksne møtte opp. Og de møtte godt forberett til undervisningen.

Dag to av foregikk undervisningen i Båtsfjord og Berlevåg, og derfra gikk seilasen til Mehamn og Gamvik.

Under seilasen fikk alle elevene opplæring i sikkerhetsutstyr, miljøvett, førstehjelp, knop og stikk, og utstyr i båt. Etter endt undervising hadde de fått grunnleggende opplæring innen de forskjellige områdene. 

Teori først
Før elevene møtte til den praktiske undervisningen, hadde de fått tilsendt bøker med undervisningsmateriell som de gikk igjennom. Og rapportene forteller at det var lett å skjønne at alle hadde jobbet godt med stoffet før toktet ankom.

Samarbeid
Rederiet Buksér og Berging sponset is og juice til alle elevene, mens sjøvettutvalget sørget for pølser til mat. I tillegg hadde Sjøfartsdirektoratet sendt matbokser og t-skjorter til elevene som var med på opplæringa. 

For å få det hele til å flyte godt, måtte mannskapet på MS ”Beta” ta i et ekstra tak. Og de stilte villig opp under opplæring på knop og stikk og sikkerhetsutstyr.

Helse Finnmark stilte med egen ambulansesjåfør. Inge Nygård tok strålende hånd om førstehjelpundervisninga. Helt til slutt ble delt ut diplom til alle elevene som har deltatt på ”vis sjøvett”.

Kystinfo kart

Tillitsvalgte og direktører i losforbundet og kystverket

Siste nytt