Publisert: , Oppdatert:

Norsk oljevernkompetanse inn i spennende prosjekt i Sør-Afrika

I dag underskriver kystdirektør Kirsti Slotsvik en intensjonsavtale som åpner for norske leveranser av utstyr til oljevern i sørlige Afrika, og også i neste omgang trolig til land i sørlige Asia. - Jeg har med glede sagt ja til å fronte dette. Det er på mange måter et unikt prosjekt med gode muligheter for norske bedrifter, sier Slotsvik.

Den formelle signeringen av intensjonsavtalen skjer i Sør-Afrika, der Slotsvik sammen med beredskapsdirektør Johan Marius Ly er på plass i en norsk delegasjon med deltakere fra Norad, Innovasjon Norge og en rekke bedrifter fra hele Norge.

Det skal i første omgang bygges opp oljevernberedskap i sørlige Afrika ved hjelp av norsk kompetanse. Norge har med sin lange kyststripe og sin kompetanse innenfor området et godt grunnlag for å kunne hjelpe andre nasjoner til å utvikle sin egen beredskap og sjøsikkerhet. På havovervåking er leveranser fra Norge allerede så vidt kommet i gang. Askerbedriften Miros har solgt utstyr til sin sørafrikanske partnerbedrift.

Det unike ved prosjektene er at ”hjelpen fra Norge” i store trekk er forretningsrelatert. Det er kun snakk om forholdsvis små summer i støtte til de norske bedriftene som deltar. De får noe støtte til reiseutgifter, og kan senere søke Norad om støtte til videreundersøkelser, pilotprosjekter og opplæring.

Oljevernprosjektet kan bli utvidet, siden både Vietnam, India, Bangla Desh og Sri Lanka har meldt interesse.

Kystdirektør Kirsti L Slotsvik leder den norske delegasjonen, noe bedriftene og Innovasjon Norge setter stor pris på.
Prosjektet er finansiert av Norad og administreres av Innovasjon Norge.

Relaterte dokumenter

Siste nytt