Fornyer DGPS-tjenesten
Det tekniske utstyret ved DGPS-stasjonene langs kysten skal byttes ut for å forbedre kvaliteten på tjenesten. Arbeidet starter i høst.
DGPS-stasjonene som ble etablert på slutten av 90-tallet er utdaterte og krever i dag mye vedlikehold.
- Tilgjengeligheten og driftssikkerheten har de siste to årene vært betydelig lavere enn det som er ønskelig, så det er på høy tid å fornye de tekniske komponentene, sier sjefingeniør Jarle Hauge ved Senter for los og VTS i Kystverket.
Kystverkets DGPS-tjeneste (Differential Global Positioning System) består av 12 DGPS stasjoner langs norskekysten som leverer korreksjonssignaler til navigasjonsutstyr om bord i skip. DGPS-tjenesten gir større nøyaktighet og kvalitet på GPS-posisjonen som blir avlest, og bedre signalkvalitet på systemet. Innenfor det angitte dekningsområdet til DGPS-tjenesten vil brukeren oppnå en posisjonsnøyaktighet som er bedre enn ti meter.
- Vi planlegger å fornye åtte stasjoner i løpet av høsten, og de resterende fire stasjonene i løpet av første halvår i 2012. Alt korrigeringsutstyr, med unntak antenner og radiosendere, skal byttes ut, sier Hauge.
Fornyingen og monteringen av det nye tekniske utstyret skal utføres av Kongsberg Seatex.
Fakta
- GPS og DGPS gir fartøy bedre nøyaktighet enn sjøkart om hvor fartøyet befinner seg.
- Posisjonsnøyaktigheten for DGPS er som regel mellom en til tre meter.
- Hver DGPS stasjon består av referansestasjoner som overvåker alle synlige satellitter og beregner en korreksjonsverdi for hver satellitt.
- Korreksjonene blir kringkastet over Kystverkets maritime radiofyr, og kan mottas av brukere som er utstyrt med en DGPS radiofyrmottaker.
- Brukerens GPS mottaker benytter de mottatte korreksjonene til å bedre nøyaktigheten på posisjonsangivelsen den beregner.
- Brukere må være utstyrt med en DGPS radiofyrmottaker for å kunne benytte seg av korreksjonene fra DGPS-tjenesten.
Relaterte dokumenter
Siste nytt
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
-
Høring om endringer i sjøtrafikkforskriften
På vegne av Samferdselsdepartementet sender Kystverket på høring forslag til endringer i sjøtrafikkforskriften. Endringene skal tre i kraft 1. juni 2021 og inkluderer endringer i rutetiltakene i norsk økonomisk sone og etablering av Kinn tjenesteområde med tilhørende seilingsregler.
-
Den statlige aksjonen er avsluttet
Det havarerte skipet er nå trygt i havn i Ålesund, og den statlige aksjonen ble avsluttet kl 1700.
-
Kystverket jobber med berging av Eemslift Hendrika
Sleping av skipet utsettes til torsdag.
- Gå til nyhetsarkiv