Publisert: , Oppdatert:

AIS-sat 1 i bane i to år

12. juli var det to år siden den norskproduserte AIS sattelitten AISSat-1 ble skutt opp. Siden den gang har den gått rundt jorda 10 820 ganger, og har gitt norske brukere mye nyttig informasjon om trafikken i nordområdene - samt om trafikkbildet globalt.

AISSat-1 ble skutt opp fra India i 2010, og er et samarbeidsprosjekt mellom Kystverket, Norsk Romsenter, Forsvarets forskingsinstitutt og Kongsberg Seatex.

Kystverket er mottaker av data som satellitten sender, og er videre ansvarlig for å videreformidle AIS-informasjon til andre norske offentlige myndigheter.

– Informasjonen som satellitten sender gjør det enklere og raskere for sjøtrafikksentralene og redningssentralene å få oversikt over skipstrafikken. Videre gir det rask og nyttig informasjon når skip trenger assistanse, eller når annen type identifisering av fartøy er påkrevd, forklarer direktør Arve Dimmen ved sjøsikkerhetsavdelingen i Kystverket. 

– Det siste året har den gitt norske brukere et globalt trafikkbilde i tillegg til å følge med på trafikken i nordområdene, legger han til.

10 000 omløp rundt jorda ble passert 17. mai i år, og på toårsdagen for satellittens utskytning er tallet oppe i 10 820 ganger rundt jorda! Planen for AISSat-1 er at den skal gå i bane i tre år.

– Selv om vi har lagt 2/3 av tiden bak oss, er det er i dag ingenting som tyder på at AISSat-1 er tynget av alderen, så den kommer til å bidra med en verdifull tjeneste til norske brukere også det kommende året. Det jobbes med å få skutt opp oppfølgeren AISSat-2 i løpet av neste år, så håpet er at AISSat-1 vil fungere til den er på plass, sier Dimmen. 

Fakta

  • AISSat-1 er en nanosatellitt på 20 x 20 x 20 cm.
  • Satellitten går i ein polarbane i ca. 600 kilometers høgde og har lang rekkevidde og observerar over store havområde.
  • Satellitten passerer over havområda nær Noreg og mottar AIS informasjon frå skipstrafikken kvart 90. minutt.

Siste nytt