Publisert: , Oppdatert:

"Krasnoselsk": Oljetømmingen er avsluttet

Fredag 12. desember avsluttet Kystverket og Subsea Partner oljetømmingen av tråleren "Krasnoselsk" som ligger på bunn utenfor Hundeidvik i Sykkylven. Til sammen ble 60 000 liter oljeemulsjon pumpet ut av tankene.

Over 60 tonn med marin diesel og smøreolje ble fjernet fra "Krasnoselsk". (Foto: Subsea Partner/ Kystverket)
Over 60 tonn med marin diesel og smøreolje ble fjernet fra "Krasnoselsk". (Foto: Subsea Partner/ Kystverket)

Saken oppdateres:

Fredag 12.desember:  Faren for alvorlig forurensning fra den russiske tråleren "Krasnoselsk" er fjernet. Det er pumpet ut cirka 60 tonn oljeemulsjon, om lag 53 tonn marin diesel og 10 tonn smøreolje. Det vil fortsatt kunne forekomme noe synlig olje på overflaten, men dette utgjør ingen fare for miljøet. Basert på opplysninger fra eier av vraket antok man at "Krasnoselsk" kunne ha 80 000 liter olje om bord. Operasjonene som Subsea Partner har gjennomført viser at drivstofftankene inneholdt mindre olje enn først antatt. Kystverkets overvåkningsfly vil kontrollere området der vraket ligger fra lufta i løpet av de nærmeste dagene. 

Onsdag 10. desember: Om lag 40 000 liter olje er nå fjernet fra drivstofftankene om bord i "Krasnoselsk". Til sammen er 8 tanker undersøkt. 3 tanker var tomme og 5 ble tømt for gjenværende olje. Foreløpig har operasjonene vært gjennomført som planlagt, men det er ventet dårligere vær i området det kommende døgnet og dette kan medføre et midlertidig stopp i arbeidet.

Mandag 8. desember: I løpet av helga har det blitt pumpet ut 33 kubikkmeter (cirka 33 tonn) olje. Det neste døgnet vil arbeidet med å undersøke og tømme oljetankene fortsette. Operasjonene ligger godt an med tanke på tidsplanen.

 Til sammen skal det tømmes om lag 10 drivstofftanker i fartøyet. En stor del av forarbeidet går ut på å undersøke hvilke oljetanker som må tømmes. Dette gjøres ved hjelp av dykkere som borrer såkalte inspeksjonshull i skroget.

Det er på grunn av manglende tiltak fra skipets eier at Kystverket nå skal fjerne forurensningsfaren som vraket utgjør i dag. Arbeidet med å tømme vraket for olje skal pågå frem til jul.

Fakta

  • Den russiske tråleren MV Krasnoselsk sank langs kai ved bedriften Fishtec AS under ekstremværet Dagmar på nordvestlandet i 2011.
  • Kystverket ga umiddelbart skipets eier pålegg om å fjerne vraket, men dette har ikke blitt gjort. Det er fortsatt cirka 80 000 liter marin diesel i bunkerstankene.
  • Det vil være en forsterket oljevernberedskap under oljetømmingen selv om risiko for utslipp til miljøet vurderes som lav.
  • Kontaktperson i Kystverket: Kommunikasjonsrådgiver Ane Eide Kjærås, mobil: 900 99 227

Siste nytt