Øvelse-øvelse-øvelse! Analyseprogram for miljøet er iverksatt
Kystverket og Havforskningsinstituttet (HI) og Statens naturoppsyn (SNO) har i akuttfasen av oljevernaksjonen etter havariet av MT "Produkthav" iverksatt prøvetaking av vann, blåskjell og fisk. I tillegg er det satt i gang observasjoner på sjøfugl. Dette for å kartlegge skadeomfanget.
- Foreløpig er det prioritert undersøkelser av vann, blåskjell, sjøfugl og fisk. Det er bestilt hurtiganalyse av prøvene, når analysene er klare kan miljøkonsekvenser sies mer konkret. Innhold av tjærestoff (PAH) i blåskjell vil gi grunnlag for å vurdere kostholdsråd. Informasjon vil fortløpende legges ut på Kystverkets nettsider, forteller seniorrådgiver Hilde Dolva i Kystverket.
Et miljøundersøkelse program er under utarbeidelse for sedimenter, andre marine organsimer som krabber og hummer, sjøpattedyr, koraller og undersøkelser i strandsonen.
- Å vurdere miljøskader tar tid, vi må observere og prøveta over en periode. Vi er opptatt av å ta prøver på steder som ikke har forurensning, dette for å ha referanse verdier å sammenligne med. Det er viktig å finne frem til ”fornuftige”prøvesteder, slik at prøvesteder er der det er mye olje og at de sårbare områdene ivaretas, forteller hun.
Erfaringene fra Full City tilsier at man i alle fall kan forvente en langvarig oppryddingsaksjon. Etter Full City ble det prøvetatt i flere år for å kartlegge sakdeomfanget.
- Det er en oljetype som løser seg lite opp i vann, så det blir sannsynligvis en del strandlinje å rense, og slikt tar tid. Men om man ser tilbake på Full City-aksjonen, så var strendene tilgriset, men nå er de etter noen år restituerte, sier Dolva, som til slutt kommer med en oppfordring:
- Vær varsomme. Om man ser oljepåslag på land, så gå foreløpig ikke i land. Vent til de interkommunale utvalgene mot akutt forurensing iverksetter strandrenseaksjoner. Om man setter i gang på egen hånd risikerer man for eksempel å reaktivere oljen, slik at den igjen kommer i drift på sjøen og forurenser nye steder, sier hun.
Siste nytt
-
Vaktskifte for verdens nordligste fyr
Norsk Polarinstitutt og Kystverket har de senere årene gjennomført en storstilt modernisering av navigasjonsinnretninger på Svalbard. Nå er Brandalspynten ved Ny-Ålesund fornyet, det som er den aller nordligste fyrlykten som finnes på jorda.
-
Høyteknologi styrker beredskapen til sjøs
Sensordata, fly og droner i et lukket intranett til sjøs: Kystverket har utviklet et maritimt bredbånd som vil styrke kommunikasjonen og samhandlingen til fartøy og fly i statlig operativ virksomhet. Som et av de første land i verden.
-
Fører tilsyn med hevingsoperasjon
Heving av den russiske tråleren Bukhta Nadzdnik, og klargjøring for slep, er godt i gang med hjelp av kranfartøyet «Gulliver». Fartøyet kom i brann og sank ved kai i Tromsø i september.
-
Oljebrenning som metode
Hvordan finne nye og forbedre eksisterende metoder for å bekjempe oljeforurensing? Vi jobber kontinuerlig med å strekke oss etter bedre løsninger. Som del av dette arbeidet gjennomfører vi forsøk med olje på vann. Under årets forsøk testet vi ut brenning av olje. Særlig i nordområder er brenning aktuelt, da effekten av andre tiltak kan være begrenset.
-
Kystdatahuset vant BI prisen 2019
Kystverkets nyvinning Kystdatahuset gikk av med seieren av Dataforeningens BI pris 2019. Prisen deles ut til en verdiskapende digital løsning som har tatt i bruk Business Intelligence/Analytics, som gjør store rådata til meningsfull informasjon for brukeren.
- Gå til nyhetsarkiv