Øvde på Sysselmannens "mareritt- scenario"
Et cruiseskip grunnstøter og 2000 tonn diesel slippes ut i Isfjorden på Svalbard. Dette var utgangspunktet for en oljevernøvelse som Kystverket denne uka gjennomførte sammen med Sysselmannen på Svalbard.
- Et dieselutslipp i den sårbare Svalbard-naturen er et mareritt-scenario og vi ble påminnet om hvor viktig det er å tenke forebyggende, sier sysselmann Kjerstin Askholt.
Ny øvelse neste år
Scenariet til øvelsen utspilte seg i Isfjorden i begynnelsen av juni, i nærheten av et fuglefjell og andre svært miljøsårbare områder. Utfordringene ville vært å evakuere mannskap og passasjerer, håndtere drivstoffet som var lekket ut og stanse videre lekkasjer. I 2016 er det også planlagt å gjennomføre en oljevernøvelse på Svalbard, men denne vil involvere flere deltakere, oljevernutstyr, fartøy og andre operative ressurser.
-Vi fikk avdekket områder der vi trenger bedre avklaring av ansvaret. Beredskapen på Svalbard er organisert litt annerledes enn på fastlandet. Dette var et godt oppspill til den store forurensningsøvelsen neste år, sier kystdirektør Kirsti Slotsvik.
Sysselmannen har ansvar for akuttfasen
I en innledende fase av en hendelse som medfører akutt forurensning vil Sysselmannen ha ansvaret for oljevernaksjonen. Deretter vil Kystverket overta aksjonsledelsen og sysselmannens beredskapsressurser vil inngå i en samlet aksjonsorganisasjon. Kystverket har også ett av de statlige depotene for oljevernutstyr i Longyearbyen.
Relaterte dokumenter
Siste nytt
-
Nye regler om fartsgrenser på sjøen
Alle båtførere må være forsiktige og tilpasse farten etter forholdene. I tillegg kan man ikke ha høyere fart enn fem knop innenfor 50 meter fra steder hvor folk bader eller − fra bademerkebøyer. Disse reglene gjelder i tillegg til lokale fartsgrenser.
-
Kystverket overtar SOMMs ansvar innen oljevern
Endringene trer i kraft 1. januar 2022.
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Få søknadsveiledning – spar tid og arbeid
I mai er det søknadsfrist for både tilskuddsordningen for godsoverføring og tilskuddsordningen for effektive og miljøvennlige havner. Kystverket tilbyr veiledningsmøter i forkant av søknadsfristen, slik at potensielle søkere får forbedret søknadene sine.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
- Gå til nyhetsarkiv