Publisert: , Oppdatert:
- Ane Eide Kjæraas

Øvde på Sysselmannens "mareritt- scenario"

Et cruiseskip grunnstøter og 2000 tonn diesel slippes ut i Isfjorden på Svalbard. Dette var utgangspunktet for en oljevernøvelse som Kystverket denne uka gjennomførte sammen med Sysselmannen på Svalbard.

- Et dieselutslipp i den sårbare Svalbard-naturen er et mareritt-scenario og vi ble påminnet om hvor viktig det er å tenke forebyggende, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Ny øvelse neste år

Scenariet til øvelsen utspilte seg i Isfjorden i begynnelsen av juni, i nærheten av et fuglefjell og andre svært miljøsårbare områder. Utfordringene ville vært å evakuere mannskap og passasjerer, håndtere drivstoffet som var lekket ut og stanse videre lekkasjer. I 2016 er det også planlagt å gjennomføre en oljevernøvelse på Svalbard, men denne vil involvere flere deltakere, oljevernutstyr, fartøy og andre operative ressurser.

-Vi fikk avdekket områder der vi trenger bedre avklaring av ansvaret. Beredskapen på Svalbard er organisert litt annerledes enn på fastlandet. Dette var et godt oppspill til den store forurensningsøvelsen neste år, sier kystdirektør Kirsti Slotsvik.

Sysselmannen har ansvar for akuttfasen 

I en innledende fase av en hendelse som medfører akutt forurensning vil Sysselmannen ha ansvaret for oljevernaksjonen. Deretter vil Kystverket overta aksjonsledelsen og sysselmannens beredskapsressurser vil inngå i en samlet aksjonsorganisasjon. Kystverket har også ett av de statlige depotene for oljevernutstyr i Longyearbyen. 

 

Relaterte dokumenter

Siste nytt