Publisert: , Oppdatert:
- Gro Kibsgaard-Petersen

Utsatt oppskyting av NORSAT-1

Den norske satellitten NORSAT-1, med en ny AIS-mottaker for maritim trafikkovervåking om bord, var planlagt skutt opp 22. april. Oppskytingen av raketten går som planlagt med flere satellitter om bord, men uten NORSAT-1.

Under kvalitetskontroller fant rakettoperatøren Arianespace en feil på braketten som fester satellitten til raketten. Braketten og NORSAT-1 ville ha vibrert for mye under oppskytingen, og dette kunne ha utsatt både satellitten og selve raketten for fare.  

NORSAT-1 skal komme i tillegg til de to norske AIS-satellittene, AISSat-1 og AISSat-2, som har vært i drift fra henholdsvis 2010 og 2014. Satellittene utgjør til sammen bærebjelken i den norske sivile maritime trafikkovervåkingen i havområdene. Satellittene gir Norge detaljert og oppdatert informasjon på en måte annen teknologi ikke kan.

Norsk Romsenter arbeider med både med Arianespace og andre om alternative oppskytingsmuligheter. Per i dag er det usikkert hvor lang tide dette vil ta. Oppskytingen av AISSat-3 fra Baikonor i Kasakhstan, ved hjelp av rakettoperatøren Roscosmos, er fortsatt planlagt til slutten av august.  

Mer om dette på Norsk Romsenters nettside.

Siste nytt