Publisert: , Oppdatert:

Tester og utvikler oljeopptaker i bølger og strøm

Gå til mediasiden og last ned originalfiler

Etter å ha testet sin oljeopptaker i Norge, er nederlandske FORU-Solution et skritt nærmere leveranser til USA.

Det sier Koos Tamminga og Bert Sibinga, henholdsvis teknisk direktør og administrerende direktør i det innovative nederlandske selskapet. Da de leide tid i Nasjonalt senter for testing av oljevernutstyr i sommer, var det deres tredje testbesøk her.

Denne gangen har selskapet med seg en potensiell russisk kunde.

Verdifulle rådgivere

I over en uke var personell fra FORU-Solution i arbeid ved testfasilitetene til Kystverket. Som ved tidligere besøk ble utfordringene knyttet til deres oljeopptaker avdekket og forbedret, mens hovedmålet var å få gjennomført spesifikke tester som en amerikansk interessent krever før videre kjøpsforhandlinger.

–  Her støtte vi på noen utfordringer, og da erfarte vi at Kystverkets senioringeniør ved senteret, Bjørn Ronny Frost, hadde løsninger og alternative forslag til oss. Slik kom vi i havn med de påkrevde testene, sier Tamminga.

Han forteller om gode testresultat fra besøket i november 2015, som igjen førte til at den første prototypen av oljeopptakeren ble solgt til Colombia etter modifiseringer.

Her kan du lese om deres tidligere besøk ved Nasjonale senter for testing av oljevernutstyr.

Testet i bølger og strøm

–  Vårt utstyr kunne vært nyttig ved noen av de større hendelsene vi har sett på verdensbasis, sier Tamminga.

Dette skal skyldes at opptakeren kan opereres i bølger og strøm, noe som ble prøvet i Horten under denne testen. Se video her.

–  Oljeopptakeren vår har et kraftig design, som gjør at den også virker når du har satt den på sjøen, i hardt vær, mener Sibinga.

Større skip, kraftigere utstyr

Sibinga og Tamminga legger til at når skipene blir større og har mer last trenger du også større og mer robust oljevernutstyr tilgjengelig.

Sibinga og Tamminga er klare på hvor de svært gjerne ville ha gjennomført tester med sitt oljevernutstyr; ved verifikasjonstestene som årlig pågår under ”Olje på vann”, i regi av NOFO og Kystverket. Årets testaktiviteter der nye metoder blir prøvet på oljeutslipp i Nordsjøen kan du lese om her.

Bidrar til forbedringer på verdensbasis

Steinar

–  Jeg ser at FORU-Solution har hatt utbytte av å teste sitt oljevernutstyr hos oss, dermed bidrar vi i tråd med visjonen vår til å utvikle nytt og forbedret oljevernutstyr på verdensbasis, sier Steinar Lodve Gyltnes, som er seksjonssjef for logistikk og teknologiseksjonen ved Kystverkets Beredskapssenter (bildet over).

Gyltnes understreker at uttalelsene om test av oljeopptakeren og dens kvaliteter er gitt av utviklerne selv, FORU-Solutions.

– Vi i Kystverket får nyttig informasjon om hva som utvikles på verdensmarkedet ved at både norske og internasjonale aktører får leie tid i Nasjonalt senter for testing av oljevernutstyr, sier seksjonssjefen.

Gjør mulighetene kjent i Russland Svetlana

Russiske Svetlana Orkanova er fascinert tilskuer inne i testhallen under FORU-forsøkene.

– Dette har jeg ikke sett tidligere, og jeg vet ikke om tilsvarende testfasiliteter i Russland, sier hun.

Her blir hun guidet ved senteret av Kystverkets rådgiver Giedre Agurkyte. Orkanova ønsker å informere flere russiske bedrifter om muligheten til å teste oljevernutstyr i Norge, etter sitt sommerbesøk her.

 

Siste nytt