Bidro til arrestasjon av etterlyst fartøy




Med hjelp fra Kystverket og Fiskeridirektoratets analyseenhet i Vardø etterforsket indonesiske myndigheter et internasjonalt etterlyst fartøy som i flere år har drevet ulovlig fiske i 13 land. Fartøyet MV ”Viking” og mannskapet ble 25. februar tatt i arrest av indonesiske myndigheter.
MV ”Viking” har siden 2013 vært etterlyst for å ha gjennomført ulovlig fiske under falsk flaggstatus og ulike navn.
‒ Fartøyet har blant annet vært registrert en rekke ganger på ulovlig fiske i Antarktis, og vi har også klare indikasjoner på at fartøyet har bedrevet fiske uten tillatelse nord i det Indiske hav, opplyser seniorrådgiver Sigurd Richardsen som representerer Fiskeridirektoratet ved Analyseenheten i Vardø.
Richardsen var til stede når indonesiske myndigheter senket MV ”Viking” utenfor sørkysten av Java.
‒ Uavhengig av etterforskningen for å finne bakmenn og pengestrøm, bestemte indonesiske myndigheter seg for å senke fartøyet til skrekk og advarsel for alle som bedriver fiskerirelatert kriminalitet. Dette er i samråd med nåværende praksis i Indonesia. Man ønsker på den måten å frata fartøyseiere verdier uten en langvarig rettslig prosess. Samtidig vil man unngå salg av fartøyet, da dette kan medføre risiko for korrupsjon, forteller Richardsen.
Richardsen påpeker at etterforskingen av mannskap og mulige bakmenn fortsetter.
Etterlyst gjennom Interpol
Allerede i 2013 utarbeidet Norge et etterlysningsnotat for MV ”Viking”, et såkalt «Purple Notice», til den internasjonale politiorganisasjonen Interpol etter mistanke om ulovlige fiskeriaktiviteter. Etterlysningsnotatet ble fornyet i 2015, og var grunnlaget for at fartøyet ble tatt i arrest av indonesiske myndigheter, og etterforskning mot mannskap og bakmenn ble iverksatt.
I februar 2016 ba lederen for den indonesiske arbeidsgruppen mot ulovlig fiske (Presidental Task Force against Illegal Fishing) om bistand fra Norge, deriblant analyseenheten i Vardø.
‒ Analyseenheten har bistått indonesiske myndigheter og Interpol med kartlegging av fartøyets aktivitet de siste årene. Vi er godt fornøyd med at analyseenheten som ligger under Vardø sjøtrafikksentral er blitt en viktig aktør og samarbeidspartner i slike saker, sier sjøtrafikksentralsjef Ståle Sveinungsen ved sjøtrafikksentralen i Vardø.
Avdekker kriminalitet til sjøs
Analyseenheten ble opprettet 1. oktober 2015 ved Kystverkets sjøtrafikksentral i Vardø, og har som hovedoppgave å analysere informasjon om fartøysaktiviteter og -bevegelser, og avdekke ulovlig fiske og ulovlig transport av gods. Den er bemannet av ansatte fra Kystverket og Fiskeridirektoratet.
Analyseenheten samarbeider blant annet med Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH), Kystvakten, Toll- og avgiftsdirektoratet, Skattedirektoratet, politiet, Kripos, Økokrim, Miljødirektoratet og Sjøfartsdirektoratet.
Eksterne lenker
Relaterte tema
Siste nytt
-
Flere kartleverandører tilbyr Kystverkets digitale seilingsruter
Navigatører som abonnerer på elektroniske sjøkart fra PRIMAR, får i denne tjenesten nå også tilgang til Kystverkets digitale referanseruter for navigasjon.
-
Millionavtale med Partnerplast
Kystverket har inngått avtale med Partnerplast om å få levert sjømerker av typen Dirigens.
-
Nå begynner arbeidet med Stad skipstunnel
Kystverket har nå mottatt oppdragsbrevet fra Samferdselsdepartementet, som i realiteten gir grønt lys til oppstart av forarbeidet for bygging av Stad skipstunnel.
-
Tryggere skipsfart i nordområdene
Tilbyr sjøfarende en rekke tjenester som er viktig for sikkerhet, fremkommelighet og miljø i Arktis.
-
Høring: Forskrift om Krigsnavigasjonstjenesten
Kystverket har på vegne av Samferdselsdepartementet sendt på høring utkast til forskrift om Kystverkets støtte til Forsvaret ved kriser og i krig (Krigsnavigasjonstjenesten ). Fristen for høringssvar er 14. mai
- Gå til nyhetsarkiv