Publisert: , Oppdatert:
- Gro Kibsgaard-Petersen

Nærmere 100 meter høyt tårn loset ut fra Grimstad

Nylig utførte loser fra Kristiansand et oppdrag utenom det vanlige. Det var lekteren Boabarge 44 som skulle forflyttes, med boretårnet til Johan Sverdrup-feltet ombord.

Lekterens dimensjoner (91x30m) er innenfor det normale i leden, men boretårnet raget nærmere 100 m over havets overflate i den trange leden gjennom Rivinggapet. Dette tilsa at vind og strøm var viktige faktorer å vurdere for sikker seilas. Egen vindsensor ble montert i området for anledningen.

Tre loser deltok – en på taubåten BB Power og to på selve lekteren for å få transportert slepet trygt gjennom Rivinggapet og til sjøs. Losene benyttet både Los-pc og såkalt «riggkoffert» for nøyaktig navigering og posisjonering av lekteren underveis.

- Slike oppdrag krever en del forberedelse, forteller losoldermann Geir Eikeland. Slepets størrelse, og boretårnets dimensjon og høyde gjør at faktorer som strøm- og vindforhold under utseiling gjennom den trange leden må tas høyde for både under planlegging og gjennomføring.

Tårnet var vel ute i åpent farvann etter 2,5 timer, og dermed godt på vei til Stord for montering.Gode forberedelser, kompetente loser, godt utstyr, og god kommunikasjon mellom loser og alle andre involverte gjør at slike oppdrag gjennomføres uten komplikasjoner.

Foto (c) Einar Walderhaug og Kystverket

Siste nytt