Landsdekkende bølgevarsel
Kystverket har i samarbeid med BarentsWatch og Uni Research Polytec utviklet en tjeneste som varsler bølgehøyde langs hele norskekysten.

Bølgevarsel for farleder gjør det lettere og tryggere for sjøfarende å navigere i kystområder. Et nyttig verktøy både for hurtigbåter, ferger, fritidsbåter og annen kysttrafikk.
Detaljert informasjon
Tjenesten gir prognoser for bølgehøyde, -periode og -retning inntil 60 timer frem i tid. I tre områder der bølgeforhold er særlig utfordrende, Stad, Hustadvika og Værøy/Røst, er det også spesialvarsel for kryssende bølger. Varslene gis for farleder på kysten med passasjertrafikk, men også farleder med annen kysttrafikk inkludert områder med mye fritidsbåttrafikk.
Generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforening, Endre Solvang, har sett på den oppgraderte informasjonstjenesten:
- Sjekk Bølgevarselet før du legger ut på tur langs kysten, er hans oppfordring.
- Vær og sjøforhold kan tilsi at du bør legge om seilingsruten, eller i verste fall skyve turen noe ut i tid så du ikke går på akkord med sikkerheten.
- For KNBF og våre 42.000 medlemmer er sjøsikkerhetstiltak det viktigste vi holder på med. Det nye bølgevarselet føyer seg inn i rekken av tiltak som stadig gjør det tryggere å ferdes i fritidsbåt.
Oppgradert tjeneste
Tjenesten med detaljert bølgevarsel har vært under utvikling siden 2003, og dekker fra i dag av hele norskekysten. Varselet presenteres gjennom en brukervennlig kartløsning i BarentsWatch, og er tilpasset både pc, nettbrett og mobil.
Basert på varslene kan særlig passasjertrafikken langs kysten på et tidlig stadium vurdere om det er sikkert å ferdes, eller om det er behov for alternativ transport på land.
- Tjenesten er oversiktlig og lett å navigere i. Informasjonen er detaljert, så for mindre båter og kystfiskeflåten vil dette være et utmerket hjelpemiddel, sier kaptein på Hurtigruten, Knut Storø.
Sikkerhet og miljø
- Bølgevarsel er viktig for oss. Dette og værmeldingen er det vi sjekker på forhånd. Da vet vi hva vi kan forvente og kan planlegge rutevalg ut i fra komfort og sikkerhet, forklarer kapteinen.
Bruk av bølgevarselet kan også gi miljøgevinst ved at seilaser kan planlegges mer effektivt, og bidra til redusert forbruk av drivstoff. Varselet gir også god informasjon for havbruksnæringen og andre kystnæringer.
- Bølgevarslene finnes på https://www.barentswatch.no/bolgevarsel/.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Få søknadsveiledning – spar tid og arbeid
I mai er det søknadsfrist for både tilskuddsordningen for godsoverføring og tilskuddsordningen for effektive og miljøvennlige havner. Kystverket tilbyr veiledningsmøter i forkant av søknadsfristen, slik at potensielle søkere får forbedret søknadene sine.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
-
Høring om endringer i sjøtrafikkforskriften
På vegne av Samferdselsdepartementet sender Kystverket på høring forslag til endringer i sjøtrafikkforskriften. Endringene skal tre i kraft 1. juni 2021 og inkluderer endringer i rutetiltakene i norsk økonomisk sone og etablering av Kinn tjenesteområde med tilhørende seilingsregler.
-
Den statlige aksjonen er avsluttet
Det havarerte skipet er nå trygt i havn i Ålesund, og den statlige aksjonen ble avsluttet kl 1700.
- Gå til nyhetsarkiv