Publisert: , Oppdatert:
- Gro Kibsgaard-Petersen

Oljegigant loset inn til Haugesund

Oljeplattformen som skal operere på det nye Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, ble i dag slept inn til verft i Haugesund. Konstruksjonen er den høyeste som noensinne har kommet til kai i vestlandsbyen.  

Enorme dimensjoner ble forflyttet inn til kai i Haugesund i dag.

Forflytning av plattformdekket til det som skal bli boreplattformen Johan Sverdrup rager 150 meter til værs. Og lekteren den ble fraktet på 197 x 49. Det er ikke gjort i et knips å forflytte et slep på hele 22 000 tonn. Operasjonen har vært planlagt i lang tid. Og fra Kystverkets side har både losformann og flere loser vært involvert i planleggingen. Et godt og nært samarbeid mellom flere aktører, blant annet Kystverket Lostjenesten, Karmsund havn, Bukser og Berging og verftet Aibel gjorde sitt til at operasjonen ble vellykket. Losene som deltok i oppdrag var Jan Inge Nilsen og Tore Espeland.

-        Et slikt slep er svært følsomt for vind. Mye vind gir avdrift, som gjør slepet vanskeligere å manøvrere, forteller los Nilsen (på bildet over).

-        Men vi var heldige med været. En del vind var det i natt, men den løyet mot morgenen. Og passeringen innover i Karmsundet var godt tidfestet, slik at vi unngikk sterk strøm.

De to losene er godt fornøyd med gjennomføringen av operasjonen.
- Flinke folk og godt planlagt operasjon, konkluderer de.

Plattformdekket er en sammenfatting av tre ulike moduler – bygd i Grimstad, Haugesund og Thailand. De tre delene ble koblet sammen i Klosterfjorden i forrige uke. Og i natt sørget et dyktig team av folk at konstruksjonen kom trygt frem til Aibels verft i Haugesund. Lostjenestens bidrag i planleggingen av operasjonen har mellom annet vært å delta i valg av hvor de ulike modulene skulle sammenstilles, og kriterier for værforhold og taubåter involvert i forflytningen. Losene i Rogaland har svært mange såkalte spesialoppdrag. Det neste store er alt i planlegging.

Trygt ved kai i Haugesund kan arbeidet med å bygge videre på Johan Sverdrup fortsette. Nå skal alle installasjoner på plattformdekket gjøres ferdig. Det vil skje de nærmeste 6-8 månedene. Først på forsommeren 2018 skal plattformdekket etter planen forlate Haugesund.

Foto: Jan Inge Nilsen og Tore Espeland - Kystverket Lostjenesten

Fakta

Fakta Johan Sverdrup
Johan Sverdrup er blant de fem største oljefeltene på norsk sokkel, og et av de største oljefunnene på norsk sokkel noensinne. Feltet ligger 160 km vest for Stavanger. Med forventede ressurser på 1,9–3,0 milliarder fat olje vil feltet være et av de viktigste industriprosjektene i Norge de neste 50 årene. Oljen fra feltet vil bli ført i rør til Mongstad-terminalen i Hordaland. Gassen vil bli ført til Statpipe og videre til prosesseringsanlegget Kårstø i Nord-Rogaland. Første fase av JS er under utbygging. Produksjonsstart for fase 1 er planlagt sent i 2019. 

Siste nytt