Arendalsuka: Ny teknologi er viktig for effektivisering av sjøfarten
Seniorrådgiver i Kystverket, Trond Langemyr, var en av foredragsholderne på presseseminaret som samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen arrangerte under Arendalsuka i dag. Tema for seminaret var mellom anna digitalisering og ny teknologi innen samferdsel.

Langemyr hadde fokus på både sikkerhet og kompetanse i sitt foredrag. I følge seniorrådgiveren i Kystverket er ikke autonome skip, det vil si førerløse skip, en trussel mot konvensjonell skipsfart og gode sjøfolk.
Trond Langemyr la og vekt på at automatisering og digitaliseringen innenfor det maritime ikke er et mål i seg selv. – Det er et viktig verktøy for å nå nasjonale og internasjonale mål raskere, og forhåpentligvis også rimeligere, enn tidligere antatt. Dette gjelder både klimamål, effektiviseringsmål, transportsikkerhetsmål, godsoverføringsmål med mer, forteller Langemyr.
Norge er i dag verdensledende på området. Arbeidet med å beholde denne posisjonen innebærer et stort potensial for fremtidige arbeidsplasser og nasjonal verdiskapning. Men dette kommer ikke gratis og det er heller ikke uten en finansiell risiko.
Seniorrådgiveren i Kystverket poengterte at Kystverkets arbeid med digitalisering og bruk av ny teknologi ikke bare gjelder autonome skip og automatisering av havn.
– Gjennom SafeSeaNet pågår det et kontinuerlig arbeid med å forenkle rapporteringsregimet mellom skipsfarten og offentlige/private aktører. Gjennom arbeidet med e-navigasjon har Kystverket vært ledende i å legge til rette for digital, automatisk og sømløs utveksling av informasjon mellom skip og mellom skip og myndigheter, sier han.
– Med det høye antallet fritidsbåtulykker vi dessverre har sett i år, så ser vi at det også kan være et stort potensial i å utvikle e-navigasjonstjenester for fritidsbåtflåten, mener Langemyr. Dette er noe Kystverket ikke er alene om å mene, så det er stor sannsynlighet for at vi vil se et økt fokus på dette i årene som kommer.
Samferdselsminister Solvik-Olsen understreket hvor viktig det er for han å ha dialog med de underliggende enhetene i hans departement, da disse er spydspissene ut mot aktuelle aktører og på denne måten kan vi være mer fremoverlente.
Siste nytt
-
Omfattende omlasting av LNG
Utenfor kontorene til Kystverket i Honningsvåg er det uvanlig mye aktivitet denne vinteren. Siden november har verdens største LNG-operasjon pågått i Sarnesfjorden og Kåfjord.
-
Legger om systemet for fyrlykter
Kystverket er i gang med endringer på sjømerkene langs norskekysten. Dette er et ledd i arbeidet som Kystverket har igangsatt for omlegging av fyrlyktesystemet fra et særnorsk til den internasjonale IALA-standarden (International Association of Lighthouse Authorities).
-
U-864: Rambøll tildelt utredningskontrakt
Konsulentselskapet Rambøll AS er tildelt kontrakt for ekstern vurdering av ny teknologi og informasjon om U-864.
-
Henter ut 1,7 kilometer med kjerneprøver
Som et ledd i den nye gjennomgangen for Stad skipstunnel skal det tas ut bergprøver i hele tunnelens planlagte lengde på 1,7 kilometer. Arbeidet starter i uke seks, og er ventet å ta to måneder.
-
Læring etter trålerhavariet
Det gikk bra med oljetømming etter at tråleren Northguider grunnstøtte i Hinlopstredet på Svalbard. Men hva kunne skjedd, i verste fall? SINTEF og Norsk Polarinstitutt har levert rapporter som ser på nettopp dette.
- Gå til nyhetsarkiv