Øvelse Nordvestlandet snart i gang
En skipskollisjon, med påfølgende oljeutslipp, nord for Runde på Sunnmøre er scenarioet for en av årets største oljevernøvelser i regi av Kystverket. Øvelsen gjennomføres tirsdag 28. og onsdag 29. august.

De som deltar i øvelsen utenom Kystverkets egne folk og ressurser, er Kystvakta, Buksèr og berging, IUA Sunnmøre, Sivilforsvaret og mindre private fartøy som inngår i Kystverkets kystnære beredskap (FKB). Totalt involverer øvelsen mellom 180-200 personer og et titalls små og store fartøy.
Miljøsårbart område
Området øvelsen foregår i er i Kystverkets Beredskapsanalyse fra 2011 fremhevet som et område med forhøyet risiko med tanke på fare for oljeutslipp og konsekvenser av et slikt utslipp. I kystområdene rundt Ålesund er det mye skipstrafikk, området er værutsatt og har flere miljøsårbare områder, blant annet naturreservatet Runde.
Viktig lokal innsats
Det vil øves på å begrense skadene fra «oljeutslippet» både på sjø, land og i strandsonen. Det lokale interkommunale utvalget mot akutt forurensning, IUA Sunnmøre vil ha en spesielt viktig rolle under øvelsen.
Observatører fra Myanmar og Mosambik
Kystverket har lenge deltatt i NORAD-programmet "Olje for utvikling" (OFU). Gjennom OFU bidrar Kystverket med kunnskap om oppbygning og organisering av oljevernberedskap. Under øvelsen vil det derfor også 14 observatører fra Myanmar og Mosambik være til stede for å lære av landene Kystverket bistår gjennom OFU.
Siste nytt
-
Nye regler om fartsgrenser på sjøen
Alle båtførere må være forsiktige og tilpasse farten etter forholdene. I tillegg kan man ikke ha høyere fart enn fem knop innenfor 50 meter fra steder hvor folk bader eller − fra bademerkebøyer. Disse reglene gjelder i tillegg til lokale fartsgrenser.
-
Kystverket overtar SOMMs ansvar innen oljevern
Endringene trer i kraft 1. januar 2022.
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Få søknadsveiledning – spar tid og arbeid
I mai er det søknadsfrist for både tilskuddsordningen for godsoverføring og tilskuddsordningen for effektive og miljøvennlige havner. Kystverket tilbyr veiledningsmøter i forkant av søknadsfristen, slik at potensielle søkere får forbedret søknadene sine.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
- Gå til nyhetsarkiv