U-864: Sjømaten er fortsatt trygg
Bortsett fra i brunmat av krabbe er det ikke funnet forhøyede nivåer av kvikksølv i sjømatprøver tatt ved ubåtvraket U-864 vest av Fedje. Det viser en nylig publisert rapport fra Havforskningsinstituttet.

Havforskningsinstituttet (tidligere NIFES) har siden 2004 overvåket kvikksølvnivå i sjømat fanget ved ubåtvrakdelene utenfor Fedje i Hordaland. I denne perioden har kvikksølvkonsentrasjonene i brosme og krabbe variert noe, men det er ikke registrert noen økende eller avtakende trend.
På nivå med resten av Vestlandet
– Det som er spesielt med overvåkningen i 2016 er at vi undersøkte mange flere arter. Vanligvis har vi bare tatt prøver av brosme og krabbe med teiner, men i 2016 brukte vi trollgarn og fisket etter lange, torsk, lyr, lusuer, sei, skjellbrosme, hågjel, svarthå, havmus, trollkrabbe og blyantkråkebolle, forteller forsker Sylvia Frantzen, som har ledet arbeidet med rapporten. Det er funnet kvikksølvnivå over grenseverdien i 15 relativt store brosmer, men nivået er på linje med målinger gjort for resten av Vestlandet.
Ikke påvirket av støttefyllingen
Prøvene med trollgarn ble tatt i mai og september, før og etter at Kystverket la en støttefylling nedenfor vraket. Den ordinære prøvetakingen med teiner ble gjennomført i august.
– Det er ikke noe som tyder på at arbeidet med fyllingen har ført til økt innhold av kvikksølv i organismene rundt vraket, sier Sylvia Frantzen.
Stabile kvikksølvverdier
Frantzen forteller at resultatene fra mange års overvåkning tyder på at kvikksølvforurensningen i sedimentet ikke blir tatt opp i filet av fisk eller klokjøtt av krabbe.
På bakgrunn av resultatene fra den mangeårige overvåkningen av kvikksølvnivå i sjømat ved U-864, opphevet Mattilsynet i 2015 advarselen om at små barn, gravide og ammende ikke burde spise sjømat fra området rundt ubåtvraket.
Les rapporten fra Havforskningsinstituttet: https://www.imr.no/resources/Rapport-fra-Havforskningen_Fedje-2016-endelig.pdf
Siste nytt
-
Omfattende omlasting av LNG
Utenfor kontorene til Kystverket i Honningsvåg er det uvanlig mye aktivitet denne vinteren. Siden november har verdens største LNG-operasjon pågått i Sarnesfjorden og Kåfjord.
-
Legger om systemet for fyrlykter
Kystverket er i gang med endringer på sjømerkene langs norskekysten. Dette er et ledd i arbeidet som Kystverket har igangsatt for omlegging av fyrlyktesystemet fra et særnorsk til den internasjonale IALA-standarden (International Association of Lighthouse Authorities).
-
U-864: Rambøll tildelt utredningskontrakt
Konsulentselskapet Rambøll AS er tildelt kontrakt for ekstern vurdering av ny teknologi og informasjon om U-864.
-
Henter ut 1,7 kilometer med kjerneprøver
Som et ledd i den nye gjennomgangen for Stad skipstunnel skal det tas ut bergprøver i hele tunnelens planlagte lengde på 1,7 kilometer. Arbeidet starter i uke seks, og er ventet å ta to måneder.
-
Læring etter trålerhavariet
Det gikk bra med oljetømming etter at tråleren Northguider grunnstøtte i Hinlopstredet på Svalbard. Men hva kunne skjedd, i verste fall? SINTEF og Norsk Polarinstitutt har levert rapporter som ser på nettopp dette.
- Gå til nyhetsarkiv