Publisert: , Oppdatert:
- Pål Are Lilleheim

Tidenes største kontainerskip gjennom Nordøstpassasjen

Kystverkets sjøtrafikksentral i Vardø har fulgt ferden til det største containerskipet som noen gang har gått gjennom Nordøstpassasjen. Denne uken kom MV Venta Maersk inn i norsk havområde. 

kontainerskipet MV Venta Maersk, eid av verdens største kontainerrederi Maersk Line, gikk fra Busan i Sør-Korea 28. august, med kurs for Bremerhaven i Tyskland. 17. september kom kontainerskipet inn i norsk farvann.

– Denne seilasen til Venta Maersk er spesiell på flere måter. Seilingsruten har vært gjennom Nordøstpassasjen, fartøyet har isklasse og kan dermed seile i farvann med istykkelse på opptil en meter. Videre har fartøyet kapasitet på 3600 containere. Dette betyr at vi ved Vardø sjøtrafikksentral følger kontainerfartøy av en helt annen størrelse enn tidligere – og i ett «nytt» farvann. Fartøy av samme type som MV Venta Maersk vil vi sannsynligvis se mer av i de nordligste farvann framover. Maersk Line bygger nå flere fartøy i samme kategori. Dette fartøyet har som nevnt kapasitet til 3600 kontainere, videre er det 200 meter langt og har en bruttotonnasje på 34 882, forklarer seniorrådgiver Elisabeth Sørnes ved Vardø sjøtrafikksentral.

MV Venta Maersk brukte med andre ord 20 døgn på turen fra Busan til de kom inn til kysten av Nordnorge. De 1293 containerne de har med seg på turen inneholder fisk og stykkgods.

Tilpasset fremtidens sjøtransport

Kystverket har tilpasset seg utviklingen innen sjøtransport. Det er blant annet etablert trafikkseparasjonssystemer (TSS), skipsrapporteringssystemet Barents SRS, som er et rapporteringssystem for fartøy som dekker området mellom Murmansk og Lofoten, og det er en velfungerende slepeberedskap på plass. I tillegg driver Vardø sjøtrafikksentral kontinuerlig havovervåkning, og følger med på utviklingen i nordområdene.

Når det gjelder ferden til MV vent Maersk rapporterer Kystverkets sjøtrafiksentral i Vardø at det ser det ut til at fartøyet ikke har hatt problemer med isen på strekningen Beringstredet til Karaporten (Nordøstpassasjen), ettersom de har hatt en relativt hurtig seilas på denne strekningen.

Siste nytt