Skal teste e-navigasjon i Singapore
Kystverket har signert en intensjonsavtale med singaporske havnemyndigheter (MPA) og Kongsberg Norcontrol om å samarbeide med utvikling og testing av e-navigasjonstjenester i Singapore. Samarbeidet skjer i prosjektet SESAME Solution II der Kystverket deltar sammen med norske utdanningsinstitusjoner, industriaktører og myndigheter.

Signeringen fant sted under åpningen av en IALA e-navigasjonsworkshop, som blir holdt i forbindelse med Singapore Maritime Week. Senterleder i Kystverket, Jon Leon Ervik, leder IALAs workshop som ser på utvikling av skipsrapportering basert på e-navigasjonsprinsipper. Han ser frem til å sette igang med testing og utvikling av en ny digital løsning i et av verdens mest trafikkerte farvann.
− Grunnlaget for samarbeidet og intensjonsavtalen er vårt felles mål om å utvikle e-navigasjonsløsninger som tilrettelegger for digital informasjon og utvikling av brukervennlig skipsrapportering. Vi ser nå frem til muligheten å utveksle erfaringer med MPA og synes det er positivt at norske løsninger og leverandører er attraktive i Singapore, sier Ervik.
Ser på forbedring av tjenester
SESAME Solution II er et tre-årig e-navigasjonsprosjekt som startet opp i 2018. Prosjektet skal munne ut i en omfattende e-navigasjonsløsning som tar utgangspunkt i internasjonale standarder og som kan samkjøres med andre e-navigasjonsløsninger. Målet er sikrere navigasjon og reduksjon av administrativ belastning om bord. Prosjektet ser spesielt på harmonisering og digitalisering av informasjon gjennom skipsrapportering og ankomsttjenester etter just-in-time-prinsippet.
Effektiv informasjonsflyt
Samordning av systemer, som på fagspråket omtales som interoperabilitet, er et viktig fokusområde i prosjektet. For å ivareta effektiv informasjonsflyt og trygg og effektiv skipstrafikk, må skip og sjøtrafikksentraler kunne kommunisere digitalt med hverandre uavhengig av systemleverandører.
I Singapore skal prosjektet spesifikt teste ut interoperabilitet mellom skip og sjøtrafikksentral gjennom utveksling av informasjon basert på VDES-teknologi. VDES (VHS Data Exchange System) er den nye internasjonale standarden for toveis-kommunikasjon til havs, og tilrettelegger for sømløs informasjonsoverføring mellom skip og land.
− Singapore er en stor støttespiller av e-navigasjon fordi det kan bidra til økt navigasjonssikkerhet og effektive operasjoner, spesielt med tanke på Singapores status som globalt havneknutepunkt og den økende trafikken i Singapore-stredet, sier direktør David Foo i Ops-Tech divisjonen hos Maritime and Port Authority i Singapore i en pressemelding.
Bredt samarbeid
Prosjektet er et bredt og tverrfaglig samarbeid der Kystverket deltar sammen med Kongsberg, Navtor, Norges forskningsråd, Sjøfartsdirektoratet, Sintef Ocean, Høgskolen i Sørøst-Norge, Høgskolen på Vestlandet og NTNU.
− Vi har en utmerket blanding av prosjektpartnere som vil gjøre det mulig for oss å vise frem havn til havn løsninger om bord i skip og på land, i tillegg til kommunikasjonsmediet som vil være basert på land- og satellittbasert VDES, sier prosjektleder Todd Schuett i SESAME Solution II i en pressemelding.
Eksterne lenker
Siste nytt
-
Ny podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Høring av forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning
Kystverket forslag til forskrift om kommunal beredskap er nå ute på høring. Forskriften vil erstatte forurensningsforskriften kapittel 18A om kommunal beredskap mot akutt forurensning.
-
Hør podkaster fra Kystverket
I samarbeid med Lørn.tech har Kystverket spilt inn en podkastrekke, der de overbyggende temaene er teknologi, utvikling og innovasjon. I podkastene blir vi også bedre kjent med Kystverket og etatens samfunnsansvar og oppgaver.
-
Anbefaler nasjonalt maritimt responssenter
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
-
Ny organisering av Kystverket frå 1. januar
– Brukarar og samarbeidspartnarar skal ikkje merke noko til organisasjonsendringa vår. Vi er framleis til stades langs heile kysten, med dei same oppgåvene – og med minst like høg servicegrad som før, seier kystdirektør Einar Vik Arset.
- Gå til nyhetsarkiv