Midlertidig ferdselsforbud ved Northguider




28. desember 2018 grunnstøtte tråleren Northguider ved Sparreneset på Svalbard. Til uken starter jobben med å rette opp skipet, for senere å fjerne vraket. Fra og med 4. august 2019 innføres et midlertidig ferdselsforbud ved Northguider.
Fra og med 4. august 2019 og til 15. september 2019 er det forbudt å ferdes i deler av Hinlopenstredet der tråleren Northguider grunnstøtte.
På grunn av krevende værforhold i området har fjerningsoperasjonen blitt utsatt til nå i august. Men allerede den 10. april 2019 ga Kystverket pålegg til rederiet Opilio om å fjerne vraket.
KV Svalbard var ved Northguider i midten av juni, på oppdrag for Kystverket. Den havarerte tråleren har fått større slagside (se bilder), men det ser ikke ut til at den har fått større skader enn de vi visste om fra før.
Bruker kranfartøy
Onsdag 31. juli ble det avholdt et oppstartsmøte for vrakfjerningen i Longyearbyen med representanter fra Kystverket, Sysselmannen og Smit Salvage, firmaet som er kontrahert av forsikringsselskapet Gard, og som har fått oppdraget i å fjerne vraket på vegne av eier.
Torsdag 1. august seilte Smit Salvage i retning Hinlopen med fartøyet kranfartøyet Cormorant og Bear og Multratug 18. Disse er forventet å ankomme Hinlopen på søndag, hvor de vil starte opprigging av utstyr. Dette er forventet å ta noen dager før arbeidet med å rette opp skipet kan starte. Planen er at skader på skroget skal sveises og tettes, og at fartøyet etter hvert trekkes av grunn og slepes til fastlandet.
Som miljøvernmyndighet på Svalbard ved akutt forurensning, fare for akutt forurensning og vrakfjerning vil Kystverket følge operasjonen tett. Kystverket samarbeider med Sysselmannen som er politimyndighet for øygruppen og vernemyndighet for det aktuelle verneområdet. Både Kystverket og Sysselmannen og vil være på stedet i perioder for å sikre at miljøhensyn er i fokus under operasjonen.
Naturreservat
Northguider gikk på grunn i Hinlopenstredet som ligger i Nordaust-Svalbard naturreservat. Området har lokalt, nasjonal og global verdi, og har Norges strengeste verneform. Formålet med naturreservatene er å bevare store, sammenhengende og i det vesentlige urørte naturområder på land og i sjøen med intakte naturtyper, økosystemer, arter, naturlige økologiske prosesser, landskap og kulturminner som referanseområde for forskning.
Mannskapet på 14 ble evakuert ved hjelp av Sysselmannens helikopter. Etter dette ble det gjennomført en vellykket oljetømming, samt fjernet en god del løsøre og potensielt avfall fra havaristen.
Verneverdiene og forvaltningsmål er viktig som begrunnelse for vrakfjerning, men også for gjennomføring av en vrakfjerningsoperasjon.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Høring av forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning
Kystverket forslag til forskrift om kommunal beredskap er nå ute på høring. Forskriften vil erstatte forurensningsforskriften kapittel 18A om kommunal beredskap mot akutt forurensning.
-
Hør podkaster fra Kystverket
I samarbeid med Lørn.tech har Kystverket spilt inn en podkastrekke, der de overbyggende temaene er teknologi, utvikling og innovasjon. I podkastene blir vi også bedre kjent med Kystverket og etatens samfunnsansvar og oppgaver.
-
Anbefaler nasjonalt maritimt responssenter
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
-
Ny organisering av Kystverket frå 1. januar
– Brukarar og samarbeidspartnarar skal ikkje merke noko til organisasjonsendringa vår. Vi er framleis til stades langs heile kysten, med dei same oppgåvene – og med minst like høg servicegrad som før, seier kystdirektør Einar Vik Arset.
- Gå til nyhetsarkiv