Kystverket legger om systemet for fyrlykter langs hele kysten
Kystverket er i gang med endringer på sjømerkene langs norskekysten. Dette er et ledd i arbeidet som Kystverket har igangsatt for omlegging av fyrlyktesystemet fra et særnorsk til den internasjonale IALA-standarden (International Association of Lighthouse Authorities).

IALA har en anbefaling for hvordan sektorene på fyrlykter bør være inndelt for å være intuitive og gi god forutsigbarhet (IALA Guideline 1041 - Sector Lights Ed 3.0). Kystverket har besluttet å tilpasse seg denne anbefalingen. Fra 2019 skal Kystverket legge om sektorene på cirka 1900 fyrlykter. Arbeidet er ventet å være ferdig innen utgangen av 2025.
– Prinsippene for anbefalingen er at når en sjøfarende stevner mot en fyrlykt i hvit sektor, skal sektoren på styrbord side være grønn, og sektoren på babord side skal være rød. Dette gjelder uansett hvilken retning man seiler i farleden, forklarer Per-Magne Rovde ved Kystverkets senter for farled fyr og merker.
I henhold til etablerte planer
Det er gjort grundige undersøkelser av nytteverdien av ei slik omlegging, og den viser at justeringen er hensiktsmessig.
– Arbeidet som skal gjøres vil vi se i sammenheng med allerede nødvendig og planlagte endrings- og vedlikeholdsoppdrag. Vi vil derfor angripe dette arbeidet område for område. Det vil si at endringene vil skje i henhold til de planene som vi har for ettersyn og vedlikehold av sjømerkene, sier Rovde.
Enkelte sjømerker vil bli flyttet, fjernet eller modernisert for å gjøre merkingen mer intuitiv og oversiktlig. Endringen gir altså økt forutsigbarhet for de som ferdes på sjøen.
– De som ferdes på sjøen vil altså trenge noe mindre tid til kartstudering underveis i seilasen om natten. Men det er likevel viktig å understreke at god planlegging av seilasen fortsatt er viktig, for så vel de profesjonelle sjøfarende som de som ferdes i fritidsbåt. Og ikke minst; sørg for å ha oppdaterte sjøkart, understreker Per-Magne Rovde.
Illustrasjonen viser hvordan sektorinndelingen vil endres ved omlegging til IALA-standard. Den ene delen viser før, og den andre etter. Dra den vertikale streken frem og tilbake for å se endringene
Se lenke under for mer informasjon om omleggingen
Relaterte tema
Siste nytt
-
Omfattende omlasting av LNG
Utenfor kontorene til Kystverket i Honningsvåg er det uvanlig mye aktivitet denne vinteren. Siden november har verdens største LNG-operasjon pågått i Sarnesfjorden og Kåfjord.
-
U-864: Rambøll tildelt utredningskontrakt
Konsulentselskapet Rambøll AS er tildelt kontrakt for ekstern vurdering av ny teknologi og informasjon om U-864.
-
Henter ut 1,7 kilometer med kjerneprøver
Som et ledd i den nye gjennomgangen for Stad skipstunnel skal det tas ut bergprøver i hele tunnelens planlagte lengde på 1,7 kilometer. Arbeidet starter i uke seks, og er ventet å ta to måneder.
-
Læring etter trålerhavariet
Det gikk bra med oljetømming etter at tråleren Northguider grunnstøtte i Hinlopstredet på Svalbard. Men hva kunne skjedd, i verste fall? SINTEF og Norsk Polarinstitutt har levert rapporter som ser på nettopp dette.
-
Det gikk bra med oljetømming etter at tråleren Northguider grunnstøtte i Hinlopstredet på Svalbard. Men hva kunne skjedd, i verste fall? SINTEF og Norsk Polarinstitutt har levert rapporter som ser på nettopp dette.
- Gå til nyhetsarkiv