Første salve for utdypingsprosjektet i Ålesund
Arbeidet med å forbedre innseilinga til Ålesund settes nå i gang. Arbeidsriggen ankom Ålesund natt til fredag, og den første salven gikk i helga. Mandag ble flyttingen av ei vannledning i Steinvågsundet gjennomført.

Flyttingen av vannledningen, som er omtalt i saken, ble sluttført mandag ettermiddag (22. juli). Flyttingen gikk som planlagt.
I forbindelse med Kystverkets utdypingsprosjekt Innseiling Ålesund er det blant annet behov for å flytte en eksisterende sjøledning for vann. Denne sjøledningen forsyner store deler av Hessa og Skarbøvika.
– Flyttingen er nødvending fordi ledningstraseen ligger langs en av grunnene som skal utdypes i Steinvågsundet. Det vil med andre ord si at arbeidet med å flytte denne vil skje parallelt med at vi starter arbeidet med å fjerne de tre små grunnene i Aspevågen. Når vi er ferdige i Aspevågen er det Steinvågsundet som står for tur, forklarer prosjektleder Martin Fransson i Kystverket.
Det er Ålesund kommune som eier ledningene som skal flyttes, og Kystverket utfører arbeidet i samråd med Vann, avløp og renovasjon (VAR) i kommunen. Anleggsarbeidet utføres av Fagdykk AS.
– Vi forventer at sjøledningen skal være i normal drift under arbeidsoperasjonen, men det er en viss risiko forbundet med flyttingen. Det kan bety midlertidig redusert vannkvalitet som for eksempel misfargning eller forhøyet partikkelinnhold, opplyser Fransson.
Åtte grunner
Den første sprengingssalvene i selve utdypingarbeidet kunne gikk lørdag 20. juli klokken 19.30.
I alt er det åtte grunner som skal fjernes. Rekkefølgen på arbeidet som skal utføres for å forbedre innseilinga til Ålesund er altså:
- Tre små grunner i Aspevågen
- Grunner i Steingvågsundet
- Grunner Kipervika og ved Bålholmen
Har du spørsmål? Ta kontakt med Kystverket på 07847 eller Ålesund VARs vakttelefon på 95 16 20 00.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Nye regler om fartsgrenser på sjøen
Alle båtførere må være forsiktige og tilpasse farten etter forholdene. I tillegg kan man ikke ha høyere fart enn fem knop innenfor 50 meter fra steder hvor folk bader eller − fra bademerkebøyer. Disse reglene gjelder i tillegg til lokale fartsgrenser.
-
Kystverket overtar SOMMs ansvar innen oljevern
Endringene trer i kraft 1. januar 2022.
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Få søknadsveiledning – spar tid og arbeid
I mai er det søknadsfrist for både tilskuddsordningen for godsoverføring og tilskuddsordningen for effektive og miljøvennlige havner. Kystverket tilbyr veiledningsmøter i forkant av søknadsfristen, slik at potensielle søkere får forbedret søknadene sine.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
- Gå til nyhetsarkiv