Begrensede miljøskader etter utslipp fra KNM Helge Ingstad



Undersøkelsene som Havforskningsinstituttet (HI) har gjennomført etter havariet til KNM Helge Ingstad viser at det har vært liten skade på det marine livet, og at den generelle effekten av oljeutslippet har vært relativt lav.
At skadeeffekten etter oljeutslippet har vært relativt lav skyldes sannsynligvis at utslippet i hovedsak bestod av marin diesel. Denne typen er tyntflytende i vann, og det meste av det som ikke ble samlet opp i lenser fordampet.
I sin i rapport skriver HI at det kan forventes at miljøtilstanden i området ved Hjeltefjorden, der KNM Helge Ingstad havarerte etter kollisjonen med tankskipet Sola TS, kommer tilbake til den normale tilstanden innen relativt kort tid.
Miljøundersøkelsene for oppdrettsfisk, skjell og sediment i havariområdet rundt KNM Helge Ingstad ble utført av HI på oppdrag fra Kystverket, som ledet den statlige oljevernaksjon for å begrense miljøskadene etter havariet.
Undersøkelsene
HI har gjennomført undesøkelser siden like etter forliset i november 2018. Det er analysert 24 samleprøver av filet av atlantisk laks (Salmo salar) fra seks oppdrettsanlegg ved Hjeltefjorden, som ligger nedstrøms for havariområdet.
I mars/april 2019 analyserte HI sju prøver av blåskjell (Mytilus edulis) og to prøver av albusnegl (Patella vulgata) fra Stureområdet, fem prøver av blåskjell fra Hanøytangen, og fem overflatesedimentprøver fra en bukt like ved Sture.
Det ble ikke funnet spor av oljeforurensning i lakseprøvene. I blåskjell- og sedimentprøvene ble det kun påvist oljeforurensning fra fregatten i et begrenset område lokalt ved havaristedet.
Effekten av oljeutslippet på marint miljø anses derfor som liten, og HI vurderer det som unødvendig med videre miljøundersøkelser knyttet til hendelsen.
Relaterte tema
Siste nytt
-
Nye regler om fartsgrenser på sjøen
Alle båtførere må være forsiktige og tilpasse farten etter forholdene. I tillegg kan man ikke ha høyere fart enn fem knop innenfor 50 meter fra steder hvor folk bader eller − fra bademerkebøyer. Disse reglene gjelder i tillegg til lokale fartsgrenser.
-
Kystverket overtar SOMMs ansvar innen oljevern
Endringene trer i kraft 1. januar 2022.
-
Nå kan fartøy forhåndsmelde seilasen digitalt til sjøtrafikksentralene i SafeSeaNet
Dermed kan fartøy før ankomst til eller avgang i tjenesteområdet sende inn søknad om å bruke tjenesteområdet til sjøtrafikksentralene gjennom SafeSeaNet. For fartøy med større lengde enn 100 meter eller for fartøy med farlig eller forurensende last er det et krav om at slik søknad skal sendes inn minst en time før avgang.
-
Få søknadsveiledning – spar tid og arbeid
I mai er det søknadsfrist for både tilskuddsordningen for godsoverføring og tilskuddsordningen for effektive og miljøvennlige havner. Kystverket tilbyr veiledningsmøter i forkant av søknadsfristen, slik at potensielle søkere får forbedret søknadene sine.
-
Øvelse Arctic Guardian – landene i Arktisk råd samarbeider om søk og redning og miljøberedskap
Kystverket, Hovedredningssentralen og Kystvakten deltar 12.-14. april på den internasjonale beredskapsøvelsen Arctic Guardian 2021.
- Gå til nyhetsarkiv