Følg ryddinga av plastpellets på kartet
Kartløysinga «Kystinfo Beredskap» gir oversikt over funnstadar, kva områder som er rydda og kvar ryddinga av plastpellets går føre seg.

Over 13 tonn med plastpellets forsvann i havet då det gjekk hol på ein container på eit lasteskip i Skagerrak. Plastkulene er skylt opp mange stadar langs kysten av Oslofjorden og nedover langs Sørlandet. Kystverket leiar oppryddingsarbeidet, og ønskjer tips frå publikum for å kunne rydde mest mogeleg effektivt der det trengs.
I kartløysinga «Kystinfo Beredskap» kan du sjå kvar plastkulene er observert.
– Vi legg jamleg inn alle tips og observasjonar av plastpellets i kartløysinga, som gir oss ei oversikt over alle registrerte funnstadar. Her legg vi også inn kvar det har blitt rydda, samt stadar der det pågår opprydding, fortel beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm.
Kartløysinga viser kvar det er gjort funn av plastpellets, kva stadar som er rydda - og kvar ryddinga går føre seg.
– Finn du pellets langs kysten av Oslofjorden og nedover langs Sørlandet, vil vi gjerne at du ringer oss på publikumstelefonen, oppmodar Mortensholm.
Om du allereie har plukka opp pellets, ønskjer Kystverket også at du ringer inn og fortel kor mykje du har samla.
– Dette er viktig for å få oversikt over kor mykje som står igjen å rydde, understrekar han.
Telefonnummeret for innmelding av funn er 3303 4810. Vi vil då vite lokasjon, mengde pellets og tid for observasjon. Vi vil også gjerne ha eit bilete frå funnstaden, dersom du har det.
Åpningstida for telefonen er 09.00 - 19.00 på kvardagar, og 11.00 - 16.00 i helgene.
Det er også mogeleg å registrere funn via denne lenken: https://www.fredrikstad.kommune.no/aktuelt/utslipp-av-plastpellets-i-oslofjorden/.
Relaterte tema
Spørsmål og svar
-
Hva er en statlig aksjon?
Kystverket kan beslutte at staten skal lede håndteringen av aksjonering mot akutt forurensning. Det innebærer at Kystverket tar ansvaret for å lede aksjoneringen, både på sjø og i strandsonen. Da er det Kystverket som avgjør hvilke tiltak som skal iverksettes og overtar taktisk kontroll over tilgjengelig utstyr og materiell. Det innebærer også at ansvarlig forurenser stiller sine ressurser til disposisjon og sørger for at tiltakene som Kystverket beslutter blir gjennomført.
-
Hvem er med på aksjonen?
Når det settes statlig aksjon på denne måten er det Kystverket som leder aksjonen. Ansvarlig forurenser, som i dette tilfellet er rederiet Sea Trans, stiller sine ressurser til disposisjon. Det er også en del frivillige som har ytret ønske om å bidra, og disse organiseres av Oslofjorden Friluftsråd (i samarbeid med rederi og Kystverket).
-
Hvor kommer plastpelletsene fra?
I februar kom et skip lastet med plastpellets opp i et kraftig uvær på vei fra Rotterdam til Norge (sør for Danmark). Noe av lasten forskjøv seg, og det ble slått hull på en container. Denne containeren var full av plastpellets, og ca. 13 tonn gikk på havet. Drivbaneberegninger viser at plastpelletsene derfra har kommet inn i Oslofjorden, og er funnet på strender på begge sider av fjorden og nedover mot Sørlandet.
-
Hvilke områder er rammet?
De største påslagene er funnet i Østfold, men det er funnet pellets langs begge sider av Oslofjorden og nedover mot Sørlandet. Det er også funnet noe på vestkysten av Sverige.
-
Hvordan foregår opprydningsarbeidet?
Det testes ut forskjellige måter for å få opp plastpelletsene mest mulig effektivt. Løvblåser er testet ut for å samle kulene for deretter å plukke dem opp, og det er brukt indistristøvsuger for å få dem rett opp fra sanda. Sanden er også forsøkt silt. Det er ønske om å få mest mulig "ren vare" opp fra sanden, så de som rydder kommer til å fortsette å teste ut flere metoder for å se hva som fungerer best.
-
Hvem betaler for oppryddingen?
Det er ansvarlig forurenser, i dette tilfellet rederiet Sea Trans, som dekker utgiftene ved aksjonen.
-
Hvor lenge skal opprydningsaksjon pågå?
Vi må regne med at dette er oppryddingsarbeid som kommer til å ta lang tid. Dette er blant annet fordi fuglereservater ikke kan ryddes før etter 31. juli på grunn av ferdselsforbudet.
-
Hvis jeg finner plastpellets – hva gjør jeg?
Da kan du ringe publikumstelefonen til Kystverket (3303 4810) for å si ifra. Vi vil registrere og følge opp funnet. Dersom det er ikke snakk om store mengder og du ønsker å rydde det opp selv, er det bare fint. Si allikevel ifra til Kystverket om at du har funnet og plukket opp pellets, sånn at vi kan registrere det.
-
Jeg vil bidra i opprydningsarbeidet – hvem kontakter jeg?
Det er rederiet som koordinerer frivillige. Du kan ta kontakt på trcar2020013@seatrans.no eller ring Marthe Dorthea Jarlind 994 63 565.
Siste nytt
-
Podkast: Teknologi og mennesket som "sensor"
Hør Odd Sveinung Hareide fortelle om lostjenesta, innovasjon og digitalisering i Kystverket.
-
Høring av forskrift om kommunal beredskap mot akutt forurensning
Kystverket forslag til forskrift om kommunal beredskap er nå ute på høring. Forskriften vil erstatte forurensningsforskriften kapittel 18A om kommunal beredskap mot akutt forurensning.
-
Hør podkaster fra Kystverket
I samarbeid med Lørn.tech har Kystverket spilt inn en podkastrekke, der de overbyggende temaene er teknologi, utvikling og innovasjon. I podkastene blir vi også bedre kjent med Kystverket og etatens samfunnsansvar og oppgaver.
-
Anbefaler nasjonalt maritimt responssenter
Sjøfartsdirektoratet og Kystverket har utarbeidet forslag til maritim strategi for digital sikkerhet. Etatene kommer med flere konkrete anbefalinger, inkludert etablering av nasjonalt responssenter.
-
Ny organisering av Kystverket frå 1. januar
– Brukarar og samarbeidspartnarar skal ikkje merke noko til organisasjonsendringa vår. Vi er framleis til stades langs heile kysten, med dei same oppgåvene – og med minst like høg servicegrad som før, seier kystdirektør Einar Vik Arset.
- Gå til nyhetsarkiv