Publisert: , Oppdatert:
- Lill Therese Opsahl Haugen

Bygger nytt loshus på Hvasser

Det nye bygget skal stå ferdig i juni 2021, og skal sikre losene god hvile mellom oppdragene.

Det nye loshuset på Hvasser er tegnet av arkitektene i Brekke Helgeland Brekke AS. Etter planen skal det stå ferdig i juni 2021, og vil koste rundt 15 millioner kroner.

Etter flere tiår med usikkerhet rundt lokaliseringen av losene ytterst i Oslofjorden, har det gamle losbygget fra 50-tallet gradvis forfalt. Dårlig isolering, kledning med asbest og mangel på ventilasjon er bare noen av utfordringene.

– Nå får vi et topp moderne bygg med god ventilasjon og lydisolering, som betyr at losene får god søvn og økt trivsel, sier losdirektør Erik Blom i Kystverket.

– Å oppgradere det gamle bygget ville blitt vanskelig, og dessuten langt dyrere enn å bygge nytt, forteller Blom, som er svært fornøyd med planene om nybygg på Hvasser.

Sikrer god hvile
Om kort tid starter rivingen, og et nytt og moderne loshus skal bygges på samme tomt. Det nye huset vil få moderne og formålstjenelige funksjoner for overnatting, vakt, fritid og opphold.

Lostjenesten går tjuefire timer i døgnet, hele året, og losene har en lite forutsigbar arbeidstid.  For at losene skal kunne stille utvilte på jobb må de derfor ha et hvilested som kan legge til rette for god hvile når anledningen byr seg.

Gode løsninger
Losene trygger seilingen til alt fra mindre lastefartøy til større oljetankere. De har medansvar for store verdier på jobb, og både folk og natur der skipene seiler. Et nytt loshus med høy standard sikrer at losene stiller uthvilte under losingen av skip inn og ut av Oslofjorden.

– Dette blir som et lite hotell. Det blir åtte lugarer med mulighet for opphold, sove- og arbeidsplass samt eget bad. Det er også muligheter for ytterligere fire lugarer på et senere tidspunkt om behovet skulle melde seg. Fordi mange sover på dagtid, er det lagt ekstra stor vekt på det lydtekniske. Lugarene (rommene) er i tillegg godt atskilt fra fellesarealene, noe som gir mindre forstyrrelser for de som skal hvile, sier Svein Gunnar Vallestad i Kystverket, som er prosjektleder.

Bruker erfaringer fra Tananger
– Bygget blir nesten identisk med loshuset i Tananger, som ble bygget i 2017. Målet den gang var å få et flott, moderne og funksjonelt hus som ikke var for prangende. Erfaringene herfra brukes til å gjøre huset på Hvasser enda bedre, sier han.

Bygget er gitt en moderne og framtidsrettet utforming og materialbruk med sterk vekt på økologi og grønn tenking. Huset skal blant annet kles med vedlikeholdsvennlige materialer i Accoya-trevirke. Det blir også et eget trimrom for de som ønsker å holde seg i form mens de venter på neste losoppdrag.

 

Det gamle loshuset på Hvasser

Losoldermann i Oslofjorden Elise Rusten utenfor det gamle loshuset som nå skal rives.
– Vi har fått «klager» på at vi ikke har klippet plenen, men i påvente av riving slår vi et slag for humler og bier, sier Elise med et smil. Nå skal huset ryddes for gjenstander. Mye av inventaret gis bort til Nøtterøy håndball. Noe er også auksjonert bort til brukerne av huset (loser) eller gitt bort til våre gode samarbeidspartnere losbåtførerene i Bukser og Berging AS.

Losene klar for nytt hus
Det nye bygget er utviklet i tett samarbeid med losene selv. En bidragsyterne i prosjektet er statslos og verneombud Roy Are Blakli fra Oslo. Han tilbringer selv mye tid på loshuset i Hvasser.

– Det bor folk her gjennom hele året. Vi som bor lengst unna sover ofte her når vi har vakt, og det kan være mye bråk på Hvasser, spesielt i sommerhalvåret. Det aller viktigste for oss er derfor å få maksimalt med lydisolering og god ventilasjon. Fordi vi har et varmere klima enn Tananger, får vi luftkjøling i tillegg. Ventilasjon blir delt i to soner – for lugarer og oppholdsrom. Vi får gode kjøkkenfasiliteter, og det blir også tilrettelagt for el-billading. Dette huset kommer til å bli mye brukt – og vi gleder oss veldig, sier Dahl.

Losoldermann i Oslofjorden, Elise Rusten, tror også kvalitetene ved det nye huset gir økt bruk av loshuset. 

– Vi håper at det nye huset blir så bra at flere vil velge å bli her mellom oppdragene, noe som sparer både tid og reiseutgifter, sier hun.  

Kontrakten er signert
Det er Stein Jarle Helgeland i Brekke Helgeland Brekke AS i Haugesund som har tegnet huset. Firmaet står bak en rekke funksjonelle bygg, blant annet barnehager over hele landet. De har hatt spesielt fokus på god lydisolering gjennom hele bygget, fra slisser i grunnmuren, karmer, vinduer og materialer i gulv og vegger. Strøm Gundersen Vestfold skal nå bygge huset.

– Vi ser frem til å ta fatt på oppgaven med å bygge en ny losstasjon på Hvasser. Som en lokal entreprenør er dette ett spennende prosjekt å få være med på! Vårt mål for prosjektet er å levere ett bygg som tilfredsstiller alle de behov og ønsker Kystverket har for losstasjonen og losene sine, sier Bjørn Markeng, prosjektleder i Strøm Gundersen Vestfold.

 Det nye loshuset på Hvasser

 Skisse av det nye loshuset på Hvasser. Foto: Brekke Helgeland Brekke AS.

Siste nytt