Publisert: , Oppdatert:

Kystverket jobber med berging av Eemslift Hendrika

Oppdatert 07.04.21 klokken 16:00:

Nye filmer, tatt fra Kystverkets fly LN-KYV, er nå tilgjengelig. 

 Se flere videoklipp nederst i saken eller last ned fra vår mediabank.

 

Oppdatert 07.04.21 klokken 13:00:

På grunn av været i området rundt havaristen Eemslift Hendrika må bergingsaksjonen utsettes til i morgen tidlig.

- Liv og helse er alltid førsteprioritet under en hendelse som dette, og det må være trygt å gjennomføre bergingen, sier beredskapsdirektør Hans Petter Mortensholm.

Drivbaneberegningene viser at faren er liten for at skipet skal gå på grunn. Det er meldt bedre vær i morgen, og det er større sannsynlighet for at aksjonen kan gjennomføres vellykket.

Vi har ikke kapasitet til å besvare alle mediehenvendelser, og nettsiden vår vil oppdateres så raskt det er noe nytt.

Kontaktperson er Kristin Ballantine-Marthinsen (kristin.ballantine-marthinsen@kystverket.no / 984 63 368)

Følg lasteskipet via AIS-sporing i vårt bølgevarsel. 

Oppdatert 07.04.21 klokken 10:30:

Helikopteret som skal frakte bergingspersonell ombord havaristen har vært i området og foretatt en befaring. De er på vei tilbake til Ålesund for å hente mannskapet, og planlegger å heise ned 4 personer i løpet av tidlig ettermiddag. 
Været har roet seg siden i går, det er nå 6-8 meter bølger, liten til stiv kuling og snøbyger. 

Oppdatert 07.04.21 klokken 08:00:

Slepebåtene BB Ocean og Normand Drott kom natt til onsdag frem til havaristen. Slepebåtene er leid inn av det nederlanske bergingsselskapet Smit Salvage. De skal etter planen slepe skipet inn til land i løpet av onsdag formiddag, men først må det heises folk ombord fra helikopter for å feste slepetau. 

Når skipet er rigget til slep skal man forsøke å få det inn til skjermet farvann og ankre opp. Så skal skipet stabiliseres før det fraktes videre.

Oppdatert 06.04.21 klokken 18:00:

Skipet drifter fortsatt, og befinner seg 40-50 nautiske mil vest for Ålesund. KV Sortland er fortsatt på stedet, og de er Kystverkets øyne og ører. Det er 15-18 meters sjø, samt 18-20 m/s vind fra nord. Dette gjør det umulig for Kystvakten gjøre noe annet enn å observere.

Arbeidsbåten som sto midt på dekk har slitt seg, og ligger noen nautiske mil fra havaristen. At arbeidsbåten forsvant antas å ha hatt en positiv effekt på stabiliteten til Eemslift Hendrika, og kan bidra til å unngå kantring.

Kystverket er i kontakt med rederiet i Nederland, og har jevnlige møter med dem. Kystverket har bistått med å finne ressurser i Norge, og rederiet har engasjert to slepebåter, som skal gå ut fra Bergen og Kristiansund i kveld. Disse vil være ved havaristen ved 3-4-tiden i morgen tidlig (onsdag).  Dersom vær og vind tillater det, vil det bli fraktet personell om bord på havaristen for å få festet sleper. Skipet skal så etter planen slepes inn til land.

Kystverket følger situasjonen tett, og kartlegger ressurser for et eventuelt helikopterløft av mannskap ut på havarist. Videre kartlegger Kystverket ressurser, både fartøy og trente folk for en eventuell oljevernaksjon om fartøyet skulle treffe land og grunnstøte. Per nå er det drøyt et døgn til det kan inntreffe, men det er sannsynlig at det vil bli koblet opp et slep før det. Kystverket vil i tilfelle eskortere slepet med KV Sortland, og sette egne loser om bord på slepefartøyene når det er mulig.

Oppdatert 06.04.21 klokken 13:00.

KV Sortland er nå fremme ved havaristen, og melder om at arbeidsbåten på skipet har falt av. 

Oppdatert 06.04.21 klokken 11:00. 

KV Sortland vil være fremme ved havaristen mellom klokken 11 og klokken 13. Kystverkets fly er også på vei, og vil kunne gi en nøyaktig oppdatering av hvordan det går, både med skipet og med lasten. 

Rederiet lager en plan for berging, og Kystverket har purret på tiltakene. Det er forventet at disse er på plass i løpet av tirsdag. I tillegg har Kystverket iverksatt egne tiltak for at skipet ikke skal komme inn til kysten. 

Hovedfokuset er å stabilisere skipet slik at det ikke synker, og passe på at oljen ikke slippes ut i havet. 

Værforholdene er fortsatt krevende, med opptil 15 meter høye bølger og kraftig vind. 

Opprinnelig melding:

Mandag formiddag sendte det nederlanske lasteskipet Eemslift Hendrika ut nødmelding etter å ha fått slagside. Skipet befant seg da omtrent 60 nautiske mil vest for Ålesund. Alle ombord ble i løpet av mandagen evakuert, og skipet gikk lenge på autopilot. Sent mandag kveld mistet skipet motorkraft, og har driftet i Norskehavet i natt. 

Kystvaktens KV Sortland er på vei, og Kystverkets fly forbereder seg også for å fly mot havaristen. Det er fortsatt fare for at skipet kan kantre og synke.

Kystverket er i tett dialog med rederiet om berging, men det dårlige været i området gjør bergingsaksjonen vanskelig. Det er opp mot 15 meter høye bølger, og skipet driver med retning mot Stad. Med den driven som skipet har nå vil den nå kysten om ca. ett og et halvt døgn. Det jobbes nå med hvilke tiltak som skal gjennomføres for å hindre miljøskade.

Eemslift Hendrika har omtrent 350 tonn tungolje og 50 tonn diesel ombord. 

Videoklipp fra 7. april:

 

Videoklipp fra 6. april:

Siste nytt