Publisert: , Oppdatert:
- Lill Therese Opsahl Haugen

Podkast: Slik vil lostenesta sikre GPS-signal til sjøs

Kystverket fikk 8,5 millioner kroner i støtte frå Innovasjon Norge for å sikre satellittsignal i navigasjon mot sabotasje og andre forstyrrande faktorar. Høyr Odd Sveinung Hareide frå lostenesta fortelle meir dette i podkasten!

GPS-signala vi er så avhengige av har faktisk mindre effekt enn lyspæra på nattbordlampa di – og er difor sårbare for både sabotasje og forstyrringar, også utilsikta. Med 8,5 millionar kroner i støtte frå Innovasjon Norge, utviklar lostenesta difor ny sensorteknologi som skal gjere satellittsignal til navigasjonsverktøy mindre sårbare.

Hør meir om dette i podcasten:

Kystverket var ein av vinnarene i Innovasjon Norge si konkurranse om innovasjonspartnerskap i fjor. Gjennom utvikling av bærbar sensorteknologi ynskjer lostenesta no å auka sjøsikkerheten, ved å gjere GNSS-signal (Global Navigation Satellite System) i navigasjonsverktøy meir pålitelige.

– I tillegg til losens fagkompetanse og omfattande lokalkompetanse vert det brukt digitale støtteverktøy med GNSS-signaler. Systema er effektive, men blir også utsett for faktorer som kan påvirke nøyaktigheten, sier Odd Sveinung Hareide, rådgjevar og prosjektleder i lostjenesten.

Sjå animasjonen som forklarar prosjektet:

Dei nye støtteverktøya for lostjenesten skal både kunne kompensere for manglende pålitelighet, og i tillegg varsle losen om interferens.

Hovedmålet er å øke sjøsikkerheten ved å utvikle et portabelt støtteverktøy som er tilpassa lostjenesta sine behov spesielt og det maritime Norge generelt, fortel Hareide.

Høyr fleire podkastar frå Kystverket her

 

 

Siste nytt