Los 300

Lostjenesten fyller 300 år i 2020, og det skal markeres med store og små arrangementer over hele Norge.

I løpet av sommersesongen vil museumsfartøyet M/S Gamle Oksøy besøke mer enn 50 havner, fra Vardø i nord til Fredrikstad i sør. Her blir det en rekke store og små arrangementer med losen som tema – og vi inviterer det norske folk til å bli med på feiringen!

Du kan også følge seilasen på webkamera og fb-siden Los300 - lostjenesten 300 år. Det er Kystverket og Kystmusea som står bak arrangementene i samarbeid med en Forbundet Kysten/ lokale kystlag og andre frivillige organisasjoner. 

Nyhetsliste

Fakta

LOS300:
Skip har alltid hatt behov for hjelp til å seile trygt langs kysten vår, og det har i uminnelige tider vært drevet lostjeneste. Allerede i Magnus Lagabøters by- og landslover fra slutten av 1200-tallet står lostjenesten omtalt.

Det var imidlertid først i 1720 at lostjenesten ble organisert gjennom en kongelig forordning, og Losvesenet, som i dag er en del av Kystverket, kan derfor feire tre hundre år i 2020.

I dag er lostjenesten en moderne del av Kystverket, med losstasjoner i Norge og totalt ca. 290 loser i jobb for å gjøre seilingen langs kysten trygg. Tjenesten utfører ca. 45 000 oppdrag på landsbasis pr. år. Hver av Kystverkets regioner har sin losoldermann. Selv om losen i dag råder over mange moderne hjelpemidler, er det fremdeles kompetanse rundt farled og kyst, værforhold og seilingsrutiner som er hovedproduktet som tilbys fra losen og Kystverket.

 

Siste nytt