Hopp direkte til innhold

Besøker 35 havner for å feire losen

Museumsfartøyet Gamle Oksøy legger ut på tokt langs hele norskekysten i sommer for å markere losens 300-årsjubileum. Foto: Kystverkmusea.

Losen feirer 300 år i tjeneste, og 35 steder langs kysten får besøk av museumsfartøyet Gamle Oksøy på jubileumsseilas i sommer.

Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten vår trygg, 24 timer i døgnet – hele året. Det har loser gjort i 300 år. Nå skal lostjenestens 300-årsjubileum, LOS300, markeres med et tokt langs norskekysten i juni og august 2021. Ferden starter i Vardø 29. mai, og 35 havner langs kysten får besøk av museumsfartøyet Gamle Oksøy, før siste stopp blir Øygarden utenfor Bergen 30. august.

Covid-19-tilpasset

Opprinnelig skulle toktet med museumsfartøyet Gamle Oksøy vært gjennomført sommeren 2020, men ble utsatt grunnet covid-19-situasjonen. I år inviteres publikum til mindre utendørsarrangement langs hele kysten med losen som tema. Det legges til rette for påmelding der det trengs, og det blir åpen båt med en egen losutstilling på Gamle Oksøy. Andre aktiviteter som musikk, foredrag og underholdning på bryggene varierer fra sted til sted.

– Smittevern har høyeste prioritet. Vi har nedskalert markeringen og gjort en rekke forebyggende tiltak slik at det skal bli trygt å delta. Vi følger naturligvis situasjonen nøye og tilpasser seilasen etter situasjonen og i tråd med gjeldende smitteverntiltak, sier prosjektleder for LOS300 og leder av Kystverkmusea, Espen Frøysland.

Et web-kamera på fartøyet filmer ferden live, 24 timer i døgnet, og flere arrangementer blir streamet.

Losen viktig for skipstrafikken

– Hele 90 prosent av eksport og import i Norge går sjøveien. Skipstrafikken er dermed viktig for å sikre forsyningene både til industrien og befolkningen ellers. Rundt 300 loser jobber for å gjøre seilingen langs kysten trygg, og sikrer drift av tjenesten 24 timer i døgnet – hele året. Det siste året har losene hatt en viktig rolle for å sikre forsyninger til Norge gjennom covid-19 epidemien, forteller losdirektør Erik Blom i Kystverket.

Spennende historie

Skip har alltid hatt behov for hjelp til å seile trygt langs kysten vår, og det har i uminnelige tider vært drevet lostjeneste. I 1720 ble lostjenesten organisert gjennom en kongelig forordning. Dette ble starten på lostjenesten og det som i dag er Kystverket. Losen har spilt en viktig rolle for utviklingen av sjøfartsnasjonen Norge, og historien er derfor en vesentlig del av formidlingen under jubileumsseilasen.

Hit kommer Gamle Oksøy – se seilingslista her

Det er Kystverket og Kystverksmusea som står bak seilasen, i samarbeid med en rekke lokale kystlag, kommuner og frivillige organisasjoner. – Vi gleder oss til et spennende program og en sikker seilas i juni og august, sier Frøysland.

Mer info på www.los300.no

Lostjenesten fyller 300 år
Mye er endret i losyrket siden 1700-tallet - men målet er fortsatt å sørge for en sikker seilas langs norskekysten ved hjelp av losens unike kunnskap om lokale farvann.
Foto: Norsk Folkemuseum og Jim Pedersen. 

 

Fakta om lostjenesten

• Losen tilfører skip som skal anløpe eller forlate norske havner den nødvendige farvannskompetansen, maritim kompetanse og erfaring for å sikre seilasen i norske farvann.
• Losen gir skipsføreren om bord støtte og råd om sikker navigasjon og manøvrering av skipet.
• Kapteinen har alltid det fulle ansvaret for skipets sikkerhet, også med los om bord.
• Lostjenesten er tilgjengelig 24 timer i døgnet, hele året.
• Lostjenesten utfører årlig rundt 40 000 oppdrag.
• Kystverket har omlag 300 loser i tjeneste, stasjonert ved 25 losstasjoner langs Norskekysten.

Kart over lostjenesten

 

Til toppen