EUs rammedirektiv for vann (2000/60/EF) gir føringer for en helhetlig vannforvaltning i Europa. Formålet med vanndirektivet er å fremme en helhetlig vannforvaltning med utgangspunkt i den økologiske tilstanden i ferskvann, kystvann og grunnvann. Direktivet danner en overbygning for flere underliggende EU-direktiver, for eksempel avløpsdirektivet og drikkevannsdirektivet.
Norge er forpliktet til å gjennomføre direktivet gjennom EØS-avtalen. Direktivet er hjemlet i norsk lov gjennom forskrift om rammer for vannforvaltningen (vannforskriften).
Generell informasjon og nyheter om Norges arbeid med vanndirektivet/vannforskriften finnes på Vannportalen. Her finnes også oversikt over alle dokumenter som nasjonale veiledninger, lokale tiltaksanalyser, regionale forvaltningsplaner og tiltaksprogram.
Arbeidet med forberedelse av innføringen av vanndirektivet i Norge startet i 2001. Vannforskriften av 2006 innførte direktivet i nasjonalt lovverk, og er hjemlet i plan- og bygningsloven, forurensningsloven og vannressursloven.
Klima- og miljødepartementet har det overordnede koordineringsansvaret, og Miljødirektoratet leder det praktiske arbeidet med gjennomføringen av direktivet.
Nærmere om Kystverkets arbeid
Kystverket bidrar aktivt i det nasjonale samarbeidet gjennom deltakelse i direktoratsgruppen og underliggende prosjektgrupper. I tillegg bistår vi Miljødirektoratet i arbeid som pågår i relevante EU-arbeidsgrupper, såkalte CIS-grupper (Common Implementation Strategy), som arbeider for en felles forståelse og gjennomføring av temaene i vanndirektivet. Per i dag er Kystverket representert ved virksomhetsområdet for miljøberedskap, miljø- og analyseavdelingen. Virksomhetsområdet for transport, havn og farlei ved hav- og kystavdelingen sørger for vikar for den faste representanten.
Kystverket deltar også i arbeidet i landets totalt ni vannregioner, samt de seks vannregionene som er felles med naboland (Sverige og Finland). Per i dag er det fem regionkontakter, alle i hav- og kystforvaltningsavdelingen, som følger opp dette arbeidet. Kystverkets regionkontakter deltar i møter i vannregionutvalg og arbeidsutvalg i sine respektive vannregioner, og følger opp de regionale planene ved å avgi høringsuttalelser.
Kystverket har sektoransvar for sjøtransport og havn i vannforvaltningssammenheng, og fokuserer på dette i de regionale vannforvaltningsplanene. I denne forbindelse benyttes Vann-nett i stor grad.
Ved myndighetsutøvelse etter havne- og farvannsloven og forurensningsloven har Kystverket ansvar for å påse at våre vedtak ikke fører til forringelse av vannkvalitet.
Kystverkets arbeid relatert til vannforskriften koordineres internt gjennom et eget fagforum, «internt forum for vannmiljø». Her deltar per i dag de regionansvarlige, en jurist fra hav- og kystforvaltningsavdelinga, to medarbeidere i utbyggingsavdelinga og den faste representanten i direktoratsgruppa.
Farleisprosjektene som gjennomføres i regi av Kystverket kan påvirke vannkvalitet og ha betydning for oppnåelse av miljømåla i vannforskriftssammenheng. Tiltak for å hindre negativ påvirkning på vannkvaliteten er dermed en viktig del av planlegginga og gjennomføringa av farleisprosjektene, og kunnskap om slik påvirkning og avbøtende tiltak er et sentralt fagfelt for utbyggingsavdelinga. Det er viktig at denne kunnskapen er tilgjengelig for vannregionmyndigheten.