Dersom den ansvarlige ikke iverksetter tilstrekkelige tiltak selv, kan kommunen gi pålegg om å iverksette tiltak. Kommunen har myndighet til dette i kommunens sjøområde. Dersom gjenstanden er i hoved- eller biled, er det Kystverket som har påleggsmyndighet. Muligheten til å gi pålegg er subsidiær i forhold til den ansvarliges plikt etter annet ledd.
Aktuelle pålegg kan f.eks. være:
- fjerning av gjenstander eller fartøy
- heving av fartøy, herunder vrak
- reparere gjenstand som volder fare eller ulempe, for eksempel kai
Kommunens myndighet etter § 17 må sees i sammenheng med kommunens ansvar for fremkommelighet i eget sjøområde etter § 6. Kommunen har her ansvar for bl.a. fjerning av gjenstander som hindrer sjøtransporten eller er til fare for ferdselen. Dersom den ansvarlige for gjenstanden som volder fare eller ulempe i farvannet ikke oppfyller pålegget fra kommunen eller den ansvarlige er ukjent, så kan kommunen ev. selv sørge for å fjerne gjenstanden, se neste punkt Kostnader kommunen har til å overholde pliktene i § 6 som kommunen ikke får dekket av den ansvarlige, kan dekkes av farvannsavgift, se nærmere her.
Et pålegg er et enkeltvedtak etter forvaltningsloven. Forvaltningslovens saksbehandlingsregler gjelder derfor.
Vedtak i saker etter § 17 vil ofte måtte treffes hurtig. Det er derfor sannsynlig at vedkommende myndighet etter loven må benytte seg av forvaltningslovens unntaksregler, for eksempel § 16 tredje ledd om unnlatelse av forhåndsvarsel. Viktig er også forvaltningsloven § 42 som gir adgang til å iverksette (fullbyrde) forvaltningsvedtak selv om det er klaget på vedtaket. Det er en betingelse for dette at den ansvarlige skal gis en rimelig frist for å påbegynne tiltaket og dersom det er påkrevet, en rimelig frist for å avslutte tiltaket. Fristens lengde bør bl.a. variere med hvor mye det haster med tiltaket, behovet for forberedelser og omfanget av tiltakene.