Loser øver på samhandling på broa – med VR-briller
BRM-trening er en kjent øvingsform for våre loser, men nå samhandler de for første gang i en virtuell verden – som avatarer i en VR-simulator. Foto: Lill Haugen / Kystverket
Kan VR gi realistisk trening i samhandling på broa under losing – og øke sikkerheten til sjøs? Et knippe norske loser har for første gang vært med på BRM-kurs med VR-briller.
Kjent teknologi – ny bruk: Kystverket har allerede tatt i bruk VR-teknologien og sin digitale tvilling av norskekysten til mange formål, alt fra utdypingsprosjekt og nye merkeplaner til krevende losoppdrag. Dette er likevel første gang VR (virtual reality) brukes til å trene på den menneskelige samhandlingen på broa, gjennom å spille ut realistiske scenarioer. Målet er at kurset skal bidra til økt kunnskaps- og erfaringsoverføring mellom loser.
Hva er Virtual reality (VR)?
VR-teknologi er en dataskapt, tredimensjonal verden som kan oppleves med VR-briller og håndkontrollere. I treningssimulatorer skapes realistiske miljøer der VR kan brukes for å trene på ferdigheter og ulike scenarier i trygge og kontrollerte omgivelser. Dette kan være spesielt nyttig for opplæring i komplekse eller farlige situasjoner, som for eksempel utførelse av losing (BRM) i krevende situasjoner.
VIRTUELT SAMSPILL: Tre loser spiller ut scenarioer der de jobber sammen i ulike roller på en virtuell bro – hvordan fungerer det som øving på samspill og kommunikasjon?
Nybrottsarbeid
BRM-kurs (Bridge Resource Management) er ikke noe nytt – dette har lenge vært en etablert del av losenes opplæring, og gjennomføres normalt i tradisjonelle simulatorer hvor man fysisk kan se og høre hverandre. Dette er likevel trolig første gang (i verden?) det gjennomføres denne type samhandlingstrening mellom loser i en VR-simulator – hvor du presenteres som en avatar og møtes virtuelt!
Øker evnen til å ta gode beslutninger
BRM handler om hvordan menneskelige faktorer som oppmerksomhet, rolleforståelse og beslutningstaking påvirker sikkerheten på broa. Hensikten med kurset er øke erfaringsoverføringen mellom deltakere på gode praksiser, egne opplevelser og erverve økt kunnskap om hvordan dine beslutninger og væremåte påvirker sikkerheten på broa.
Positive bieffekter ved interne VR-kurs
Tidligere har losene tatt BRM-kurs hos eksterne kurssenter. I en geografisk spredd organisasjon som Kystverkets lostjeneste er det hensiktsmessig å kunne gjennomføre trening ute der hvor deltakerne er – men det er også store fordeler ved å trekke deltakerne til Kystverkets lokaler for å komme tettere på egen organisasjon. Mobiliteten på VR-simulatorene gjør begge deler mulig. Potensialet for å spare tid, leieutgifter og reisekostnader ligger der – samtidig som vi får et tettere operativt treningsmiljø i egne lokaler.
Det er et enormt potensial her. Vi har allerede en egen digital tvilling av kysten vår i et sterkt visualiserende verktøy – og nå utforsker vi hvordan vi kan bruke den enda bedre og på flere områder.
Kurt Haukeberg, lostjenesten
Og hva ble resultatet?
Det måtte noen justeringer til underveis i dette aller første kurset, men etter å ha ryddet bort noe overflødig innhold og strammet opp opplegget, ble resultatet svært godt. Erfaringene gir stor grunn til optimisme for videre bruk av teknologien i lostjenesten.
Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til om vi fikk til realismen og et godt samspill når vi ikke kan se hverandre rett i øynene – men det ene scenarioet vi nå gjennomførte i krisehåndtering er noe av det beste operative samspillet jeg har sett i min maritime karriere.
Statslos Inge Fagerheim, Kystverket
ROLLESPILL: Losene spiller ulike roller på kurset – en er kaptein, en spiller los og den tredje spiller rormann. Sammen må de føre fartøyet trygt i havn.
ULIKE SCENARIER: Under losingen henger roret seg opp - og situasjonen på broa blir plutselig dramatisk.
KREVENDE KOMMUNIKASJON: Kapteinen snakker dårlig engelsk og misforstår losens råd. Hvordan kan losen kommunisere med bromannskapet for å redde situasjonen?
OPPGAVEN: Instruktørene er også loser, og presenterer realistiske oppgaver basert på egne og andres losers erfaringer, til kursdeltakerne.
SKRIVER MASTEROPPGAVE: Statslos Espen Johnsen er med som observatør på kurset – han skriver sin masteroppgave om hvilke muligheter og hvordan VR kan benyttes for maritim samhandlingstrening og han ønsker å se hvor effektivt VR faktisk er for denne type samhandlingstrening.
MANGE ROLLER: Instruktørene spiller også ulike roller, som trafikkleder på VTS, lobåtfører eller havnemyndighet, alt etter hvilket scenario som utspiller seg og hvilke ressurser og aktører losen må forholde seg til. Akkurat som på losoppdrag.
Hva er BRM?
Maritim Bridge Resource Management (BRM) handler om effektiv bruk og styring av alle tilgjengelige ressurser (menneskelige og tekniske) for å sikre en trygg og effektiv gjennomføring av et skips reise. Dette inkluderer forbedring av kommunikasjon, beslutningstaking og samarbeid på broen for å forhindre ulykker og forbedre sikkerheten til sjøs. I Kystverkets lostjeneste omtales BRM somutførelse av losingen.