Hopp direkte til innhold

Oljeskadet fugl på Hornøya i Finnmark

Kystverket leter fortsatt etter kilden.

Oppdatering 13.05.24: 

Overvåkningsflyet vårt fløy over området i helgen, på grunn av tips om oljeskadet fugl andre steder enn tidligere. Det var blitt observert fugl på Ekkerøy, Krampenes og Skallelvmunningen, ca. midt mellom Vardø og Vadsø.
 
SNO reiser ut dit i løpet av dagen for å gjøre nye befaringer.
 
Kartet viser hvor det er observert oljeskadet fugl.
 

 

7. mai ble det oppdaget fugl tilgriset av olje i nærheten av Hornøya utenfor Vardø. Kystverket leter fortsatt etter oljekilden.

Dette er et hekkeområde av nasjonal betydning, og nå nærmer det seg hekkesesong. Kystverket er opptatt av å finne ut hvor oljen kommer fra, slik at vi kan hindre at flere fugler blir skadet. 

Statens Naturoppsyn har vært i området på befaring, og melder om at det er snakk om et betydelig antall fugler.

- Opp mot 200 fugler er observert, de fleste sittende i fjæra, noe også i sjøområdene rundt Vardø. Det er særlig lomvi som er funnet, men også alke og lundefugl, sier vaktleder i Kystverket, Lill Veronika Benjaminsen.

Foto: Vardø Havn

Kystverket har søkt etter forurensningens opprinnelse blant annet ved hjelp av satelittbilder, så langt uten resultat. I løpet av fredag 10. mai skal Kystverkets overvåkningsfly reise ut for å se om de klarer å lokalisere oljen som har griset til fuglene.

Det er tatt prøver av oljen, som SINTEF skal analysere. Vi regner med svar på hva slags olje det er snakk om i løpet av neste uke.

Det er Miljødirektoratet som har ansvar for oppfølging av oljeskadet fugl og vilt, og private initiativ for vasking og avliving av sjøfugl er ulovlig. Dersom du observerer oljeskadet fugl, kan du melde inn dette til akutt_sjofugl@miljødir.no.

Kystverket vil fortsette søket etter forurensningskilden, og SNO planlegger en ny befaring. 

Til toppen