Hopp direkte til innhold

Samseiling som forebyggende tiltak

Vurder om det er mulig å planlegge å seile nær andre cruiseskip eller andre skip. Dette kan redusere konsekvensene om en uønsket hendelse skulle oppstå.  

Det kan være lange avstander til nødressurser når man ferdes i avsidesliggende havområder. I områder med marginal infrastruktur, som i Barentshavet og i farvannet rundt Svalbard, vil planlagt samseiling kunne bidra til å redusere risiko. Skipene kan potensielt assistere hverandre med slep og/eller berging av nødstedte.


Hvilke ressurser må være til stede?
Skipene må være riktig utrustet for å representere en slik ressurs. Om dette IKKE er tilfellet, vil fartøyet kunne bidra til falsk trygghet. Hvis formålet er slep vil tilgang til slepeutstyr og nødvendig slepe kompetanse/erfaring blant mannskapet være nødvendig. Hvis formålet er å redde overlevende vil det være nødvendig med et system som muliggjør overføring av de nødstedte uavhengig av værforbehold.


Risikovurderinger
Man må være bevisst på at cruiseskip som seiler sammen eller i nærheten av hverandre potensielt vil kunne havne i en nødsituasjon samtidig, for eksempel forårsaket av kollisjon eller hardt vær. Risikovurderingene må ta dette i betraktning.


Vi oppfordrer alle cruiseaktører til å dele informasjon som kan muliggjøre samseiling med andre fartøy.

Til toppen