Kystverket jobber med å forbedre innseilingen til Borg havn i Fredrikstad for å øke fremkommeligheten, kapasiteten og sikkerheten i farleden. Tiltaket skal gjøre seilasen tryggere, redusere risikoen for grunnstøting, sammenstøt og miljøforurensning, samt øke forutsigbarheten for transport. Prosjektet er en del av Kystverkets handlingsplan og Nasjonal transportplan for årene 2022–2033.
Prosjekter som overstiger terskelverdien for KS2 trenger en spesiell budsjettgodkjenning fra Stortinget. Kystverket forbereder seg derfor på å gjennomføre KS2-prosessen for Innseiling Borg havn.
KS2 utføres av uavhengige eksperter som gir en objektiv vurdering av tiltaket. Deres anbefalinger sikrer at prosjektet har gode forutsetninger for å lykkes.
– Med tanke på at prosjektet har fått økte kostnader som følge av strenge miljøkrav og dyrere håndtering av masser på land enn forventet, er det viktig at vi nå får dette grundig belyst og vurdert gjennom en KS2-prosess. Dette gir oss muligheten til å justere planene der det er nødvendig, og gjennom politisk behandling vil vi få en solid plattform for å sikre videre fremdrift. Dette vil bidra til at vi leverer et godt forankret prosjekt som dekker både dagens og fremtidige behov, sier prosjektleder Martin Fransson.
Videre arbeid og tidsplan
Nærings- og fiskeridepartementet har foreløpig ikke fastsatt en dato for oppstart av KS2-prosessen, men Kystverket er godt i gang med forberedelsene. Dette inkluderer oppdatering av det sentrale styringsdokumentet (SSD), gjennomføring av en usikkerhetsanalyse i november 2024, og en samfunnsøkonomisk analyse i desember 2024. Dette arbeidet vil gi en helhetlig vurdering av prosjektet før endelig beslutning fattes.
Når KS2 er gjennomført, vil prosjektet være klart for politisk behandling, noe som vil gi en solid plattform for å ta de nødvendige beslutningene om videre fremdrift og finansiering.
Hva er KS2?
KS2 (Kvalitetssikring 2) er en kontroll som brukes i større offentlige prosjekter. Hensikten er å sørge for at prosjektet er godt nok planlagt og har realistiske kostnader, før det får endelig godkjenning. Prosessen fokuserer på tre hovedområder:
- Kostnadsoverslag: Her vurderer man om prosjektets kostnader er realistiske og tilstrekkelige for å dekke alle planlagte aktiviteter.
- Styring og ledelse: Man ser på hvordan prosjektet skal ledes og hvilke verktøy og metoder som vil sikre god styring underveis.
- Risiko og usikkerhet: Man kartlegger mulige utfordringer og hvordan man kan håndtere dem for å unngå forsinkelser eller kostnadssprekk.