Hopp direkte til innhold

Mange dødsulykker skjer i mørket

I 2019 mistet William (30) livet etter å ha kjørt på et skjær i mørket. Broren David deler historien i Årets Løft Blikket-kampanje, som en sterk påminnelse til alle båtførere.

Nær 1 av 4 dødsulykker på sjøen skjer i skumring eller i mørket, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet. 

- Han var bestevennen min, og vi gjorde alt sammen, sier David Dønvik. Han minnes lillebroren William som mistet livet i en båtulykke en desemberkveld i Kragerø i 2019.

David-7346.jpg

Båten han førte traff et skjær. William overlevde krasjet, og mest sannsynlig har han forsøkt å svømme til nærmeste holme. I bitende kulde og kaldt vann maktet han ikke å komme seg opp på holmen. 30-åringen hadde klamret seg til tang og tare i sjøkanten, men ble funnet død av broren David.

Nå går Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og Redningsselskapet ut med en sterk påminnelse til båtførere om å løfte blikket i sommer. I en ny film for kampanjen «Løft blikket» forteller David om lillebroren og ulykken. Han ønsker å øke bevisstheten rundt sjøsikkerhet – og gi folk en vekker:

– William kjørte daglig denne strekningen med båt, og var godt kjent. Denne kvelden/natten må han rett og slett ha bommet rundt svingen og truffet et skjær. Det var mørkt, og sikten er da veldig dårlig. Avstand kan også være vanskelig å beregne i mørket, forklarer David.

Løft blikket!

– Det er lett å undervurdere farene ved å føre båt i dårlig sikt. Tussmørket blir ofte ansett for å være det farligste å navigere i. Da tror man fremdeles at sikten er god og avpasser ikke farten tilstrekkelig, sier konstituert sjøfartsdirektør, Alf Tore Sørheim. Han understreker også at det er viktig at båtfører er edru. Statistikken viser nemlig at en betydelig andel av førerne i denne type ulykker hadde promille da ulykken inntraff.

Sjøfartsdirektoratet har sammenstilt data fra alvorlige båtulykker registrert hos Redningsselskapet og Hovedredningssentralen fra 2019 til 2023. I løpet av denne perioden var det 2 163 registrerte hendelser, og totalt 131 personer omkom i båtulykker. 34 av disse omkom i ulykker hvor båten var fortøyd eller oppankret, 95 omkom mens båten var i bruk.

Tall viser at nesten 25 prosent av dødsulykkene hvor båten var i bruk, skjedde i tussmørket eller mørket.

– Sammen med norske myndigheter har vi en nullvisjon for alvorlige ulykker i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Årets kampanje er en viktig påminnelse til alle fritidsbåtførere om å være ekstra forsiktige når de fører båt i dårlig sikt, skumring eller i mørket. Selv om du er godt kjent i et område – ha alltid oppdaterte kart, tilpass farten og løft blikket, sier kystdirektør Einar Vik Arset i Kystverket.

- Vær oppmerksom og ta hensyn

Også generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofsen, ber båtførere være ekstra oppmerksomme i sommer.

– I fjor hadde redningsskøytene våre 6 148 assistanseoppdrag, og også denne sommeren forventer vi at mange vil nyte sommeren på sjøen. Å tilpasse farten etter forholdene og vise aktsomhet kan forebygge ulykker, spesielt i mørket. Vår sterke oppfordring er derfor å bruke det beste navigasjonsmiddelet du har på sjøen; øynene. Løft blikket denne sommeren, sier hun.

Konstituert sjøfartsdirektør, Alf Tore Sørheim, synes også det er svært gledelig at stadig flere velger å ta del i fritidsbåtlivet, men minner på viktigheten av å være oppmerksom og ta hensyn til andre båtbrukere og miljøet rundt deg.

- Da bidrar du til at det blir en fin båtsommer for både deg selv og andre, sier Sørheim.

Se Davids historie på loftblikket.no

loftblikket intro.PNG

Til toppen