Hopp direkte til innhold

Flere nyttige strømvarsler

illustrasjon skjermdump BarentsWatch
Inne på tjenestene til BarentsWatch ligger nå de nye strømvarslene.

Etter innspill fra brukere ligger nå strømvarsel for både Raftsundet, Tjeldsundet, Sortlandsundet og Gimsøysundet i flere av våre tjenester hos BarentsWatch.

Nye strømvarsler gjelder for flere tjenester, både for de med fritidsbåt i Ohoi og tjenesten Bølgevarsel. Varslene leveres av NORCE Coastal and Ocean Systems og lages for spesielle områder for sjøfarende.

Direktelenker til de nye områdene finner du her:

Sortlandsundet

Gimsøysundet 

Raftsundet  

Tjeldsundet

Fra før har vi lagt inn detaljerte strømvarsler for Karmsundet, SaltstraumenMoskstraumenLangesundRakkebåane og Tønsberg-Tønne. Alle disse er etterspurt siden de er trafikkerte strømområder langs kysten vår.

Strømfart og retning

For å vise varslet må det slås på i venstrepanelet som vist på bildet. Klikk på "Strøm" og slå på det aktuelle området. I tjenesten vises strømfart og retning i kartet ved å bruke tidsvelgeren eller som graf og tabell i høyrepanelet når man har klikket på strømsymbolet i kartet.

Om ønskelig er det en rekke detaljer som kan legges inn i karttjenesten, men dette kan også slås av. Dybdekurver kan slås på, men kan forstyrre visningen av ISO-linjer for bølgehøyde. For de som foretrekker sjøkart er også det tilgjengelig, men disse kan gi litt mye støy i kartbildet.

NORCE leverer også data på bølgevarsel til disse tjenestene. Kystvarslene er en videreforedling av havvarslene som lages av Meteorologisk institutt og amerikanske National Weather Service.

For historiske bølgedata se nettsiden Kystvarslingssenteret. Her kan man ta utgangspunkt i valgfrie posisjoner langs norskekysten for å se statistikk bakover i tid. Dette er en bølgeportal som administreres av en forskningsgruppe i avdeling for Energi og teknologi hos forskningsinstituttet NORCE.

Egen seilingsrute

Den planlagte seilasen kan også tegnes rett inn i karttjenesten til BarentsWatch, eller hentes inn rett fra båtens navigasjons­plattform (ECDIS/ECS). En fil legges enkelt inn i tjenesten på nettsiden, og du får tilbake et bølgevarsel for akkurat din valgte seilas.

Etter å ha tegnet inn egen rute i tjenesten, gis det varsel i tre timers intervaller inntil 60 timer frem i tid. Tjenesten tar hensyn til bunntopografien i området, samt lokal vind for mer nøyaktighet. 

For å gjøre tjenestene bedre vil vi gjerne ha tilbakemeldinger - ros og ris, feil, mangler og forbedringsforslag. Bruk gjerne funksjonen "Gi tilbakemelding" i tjenesten eller gå via «Kontakt oss»-siden

Les også: Oppdag kysten med Ohoi

Bølge- og strømvarsling skal gjøre det lettere og tryggere for sjøfarende å navigere i kystområder.

Fag Publisert Oppdatert
Til toppen