Hopp direkte til innhold
Skjerm med virtuell virkelighet
Kystverkets digitale tvilling er en visualiseringsplattform som også er tilkoblet virtuell virkelighet (VR). Foto: Lill Haugen / Kystverket

Vi gjør sjøveien sikrere – også digitalt

Visste du at Kystverket har laget en digital tvilling av kysten vår? Eller at vi jobber med både kunstig intelligens (AI) og maskinlæring, for at kysten vår skal bli verdens sikreste og reneste?

SJØSIKKERHET og BÆREKRAFT: Digitalisering og innovasjon er satsningsområder i Kystverket, og en av våre viktigste oppgaver er å legge til rette for mer effektive og sikre transportløsninger for sjøtransporten.

– Vi innser at når vi skal utvikle kysten og havområdene våre til verdens sikreste og reneste, er digitalisering en viktig del av løsningen. Da trenger vi flere flinke folk. I staben for Digitalisering og innovasjon bygger vi nå opp tverrfaglige og smidige team som blir sentrale i tjenesteutviklingen fremover, forteller digitaliseringsdirektør i Kystverket, Elise Bakke.

 

Sikker seilas langs kysten

Kystverket leverer i dag en rekke digitale tjenester og løsninger som er til nytte for svært mange brukere knyttet til kysten og det omfattende maritime miljøet i Norge. Det er et stort spenn i tema, og vi jobber med sjøveien langs hele kysten - både fyr og sjømerker, utbygging, forvaltning av kyst- og havområder, satellittprogram og navigasjonsdata, sjøtrafikkovervåkning, miljøberedskap lostjenester. For å nevne noe.

Elise Bakke.jpg
Elise Bakke leder staben for digitalisering og innovasjon i Kystverket

– Ved hjelp av digitalisering ønsker vi å gjøre tjenestene våre enda bedre og mer tilgjengelige, og knytte dem tettere sammen. Vi skal etablere en effektiv tjenesteutviklingsplattform, gode moderne løsninger for å bygge og dele dataprodukter og jobbe med tjenesteutvikling. Vi er i oppstartsfasen og nye kollegaer som kommer inn nå får derfor en unik mulighet til å påvirke dette arbeidet, sier Arne Unneland, virksomhetsarkitekt i staben for Digitalisering og innovasjon.

– Å jobbe i Kystverket betyr også at du får mange forskjellige utfordringer – sannsynligvis flere enn du tror. Du jobber både som «konsulent» på ulike prosjekter, men også med produkter som vi selv utvikler og kan følge over tid. En annen ting som er veldig gøy er at du får jobbe med utrolig mange flinke folk innen teknologi, men også innen en rekke andre fagområder, understreker Arne.

Arne Unneland.jpg
Arne Unneland jobber med digitalisering som virksomhetsarkitekt i Kystverket

Digital tvilling

Kystverket lager mange spennende tjenester, og som en del av digitaliseringstaben får du muligheten til å jobbe på baksiden av disse.

– Et av prosjektene er det vi kaller Kystverkets digitale tvilling, som er en visualiseringsplattform. Under pandemien hadde lostjenesten behov for å gjøre simuleringer, uten å måtte reise, og vi koblet derfor på virtuell virkelighet (VR). De siste årene har vi utviklet en gjenskapning av norskekysten, med bruk av offisielt tilgjengelige data – og vi har nå fått et mobilt og tilgjengelig simuleringsverktøy som både loser og andre har god nytte av, sier Odd Sveinung Hareide, seniorrådgiver digital transformasjon i staben for Digitalisering og innovasjon.

Odd Sveinung Hareide_VRbriller.jpg
Odd Sveinung Hareide

– Teknologien bak den digitale tvillingen er interessant. Den har integrasjoner med en rekke ulike kilder, og vi håper å kombinere tvillingen med andre tjenester i Kystverket for å knytte ting sammen, forteller Arne.

Sterke teknologiske miljø internt

Kystverket har allerede sterke og gode teknologiske miljø internt, og vi samarbeider også med andre etater og aktører. Spennvidden og mulighetsrommet er derfor stort.

Arbeidet innen utvikling av digitale tjenester medførte at Kystverket fikk BI-prisen i 2019 og ITS prisen i 2021 og var nominert til Digitaliseringsprisen 2021.

 

digitalisering og VR i Kystverket.jpg
Elise Bakke, Odd Sveinung Hareide og Arne Unneland tester VR-simulatoren, som er en av flere digitale tjenester i Kystverket.

 

Visste du at Kystverket har laget en digital tvilling av kysten vår? Eller at vi jobber med både kunstig intelligens (AI) og maskinlæring, for at kysten vår skal bli verdens sikreste og reneste? Publisert

Tekstsammendrag av video

Digitalisering er et satsningsområde i Kystverket. Vi innser at når vi skal utvikle kysten og havområdene våre til verdens sikreste og reneste, er digitalisering en viktig del av løsningen.

Da trenger vi flere flinke folk. I staben for Digitalisering og innovasjon bygger vi nå opp tverrfaglige og smidige team som blir sentrale i tjenesteutviklingen fremover.

Det som er ekstra gøy med å jobbe i Kystverket er at du får jobbe med veldig mange flinke folk, både innen teknologi, men også andre fagområder. Du får jobbe med nautikere og jurister og en rekke andre som kan sine områder.

Ved hjelp av digitalisering ønsker vi å gjøre tjenestene våre enda bedre og mer tilgjengelige, og knytte dem tettere sammen. Vi skal etablere en effektiv tjenesteutviklingsplattform, gode moderne løsninger for å bygge og dele dataprodukter og jobbe med tjenesteutvikling. Vi er i oppstartsfasen og nye kollegaer som kommer inn nå får derfor en unik mulighet til å påvirke dette arbeidet.

En av grunnene til at jeg digger å jobbe i KYV er spennvidda. Vi jobber med utrolig mye forskjellig. Det er mange flotte folk som jobber her og vi jobber med sjøveien langs hele kysten - både fyr og sjømerker, utbygging, forvaltning av kyst- og havområder, satellittprogram og navigasjonsdata, sjøtrafikkovervåkning, miljøberedskap og lostjenester.

Kystverket lager mange tjenester og det er gøy å se baksiden av dem og knytte dem sammen.

I digitaliseringsarbeidet i Kystverket så får vi gleden av å jobbe med mange sterke fagmiljøer og ett av de konkrete prosjektene er Kystverkets digitale tvilling, som er en visualiseringsplattform. Under pandemien hadde lostjenesten behov for å gjøre simuleringer, uten å måtte reise, og vi koblet derfor på virtuell virkelighet (VR). De siste årene har vi utviklet en gjenskapning av norskekysten, med bruk av offisielt tilgjengelige data – og vi har nå fått et mobilt og tilgjengelig simuleringsverktøy som både loser og andre har god nytte av.

Det er gøy å se hvordan den digitale tvillingen har vokst fram, den har vokst gradvis og teknologien bak er også interessant, Den har integrasjoner med en rekke ulike kilder, og vi håper å kombinere tvillingen med andre tjenester i Kystverket for å knytte ting sammen.

Det er også spennende å se hvordan data blir brukt, i Kystverket er vi kommet et sted der vi bruker data for å dra inn i beslutningsprosesser.

Vi har mange kule teknologiske initiativ som AI og VR og skytjenester og mye mer. Det er spennende å få mange forskjellige utfordringer, du får sannsynligvis mange flere enn du tror. Du blir med og utvikler Kystverket videre, og jobber på en måte både som konsulent og med produktutvikling samtidig.

Vi er på jakt etter deg som vil være med og hjelpe oss og finne ut av ting, som er nysgjerrig og som tør og hoppe i det – og som kan hjelpe oss med å utvikle den digitale sjøveien.

Noreg er ein havnasjon. Kystverket tek ansvar for sjøvegen – og vår visjon er å utvikle kysten og havområda til verdas sikraste og reinaste. Her er ein kort informasjonsvideo om Kystverket og våre samfunnsoppdrag. Publisert
Til toppen