Hopp direkte til innhold

Gikk du glipp av Forum for framtidas oljevern? Se opptaket her!

Bilde av programleder for konferansen forum for framtidas oljevern 2023.
Programlederne Ingvild Liland og Øyvind Rinaldo tok oss trygt gjennom direktesendingen fra Kystverkets fartøy OV Skomvær. Foto: Lill Haugen / Kystverket

For første gang ble oljevernkonferansen kringkastet fra et fartøy til sjøs - her er opptaket fra den digitale konferansen som ble sendt under en seilas i Lofoten og Vesterålen.

På Kystverkets YouTube-kanal kan du se opptakene av årets seminar. 

Hvordan står det til med oljevernberedskapen i kyst- og strandsonen? Har vi god nok oversikt over sjøfuglenes bevegelser – og hva gjør vi hvis sårbare sjøfugler trues av forurensing? Dette var noen av temaene på årets Forum for framtidas oljevern som ble arrangert 6.–7. september.

Med programlederne og et produksjonsteam om bord på Kystverkets eget fartøy OV Skomvær, ble foredragsholderne fra hele landet hentet inn på direkten, mens seilasen gikk fra Fiskebøl mot Hanøya i Vesterålen. Været var ikke det beste, det regnet deler av turen og tåka lå tung, særlig på starten av turen. Store bølger førte til at et kamera veltet midt i sendingen – og ytterlige sjøsikringstiltak (mer gaffatape...) ble i verksatt. Ellers gikk konferansen uten store problemer.

IMG_5520.jpeg

Skipsfører Johnny Olsen på OV Skomvær og hans mannskap sørget for en sikker og fin seilas under hele sendingen. Foto: Lill Haugen / Kystverket.

– Det er alltid spennende med direktesendinger, både med tanke på det tekniske, om vær og vind spiller inn, og ikke minst om nettet holder! Dette er faktorer som også har mye å si under oljevernaksjoner. Å sende fra oljevernfartøyet OV Skomvær syntes vi passet bra siden konferansen er rettet mot «oljevernbransjen», sier Ingvild Liland, prosjektleder for konferansen og en av de to programlederne fra Kystverket som ledet sendingen.

IMG_5751.jpeg

Programlederne Øyvind Rinaldo og Ingvild Liland fra Kystverkets miljøberedskap ledet sendingen trygt i havn, fra vårt flytende studio om bord OV Skomvær. Foto: Lill Haugen / Kystverket

Seilasen startet fra Fiskebøl onsdag morgen og fortsatte inn via nordsiden av Raftsundet til Hanøya. Her passerte OV Skomvær vraket av DS Nordstjernen like før innseiling til Hanøya. Her kunne man faktisk se mindre oljeflak som sannsynligvis kommer fra olje som har lekket fra vraket.

OV Skomvær og oljeflekk.PNG

Oljelekkasjer fra gamle skipsvrak er en utfordring flere steder langs kysten, og på konferansen fikk vi høre om tømming av skipsvraket Nordvard i Mossesundet. Her ser vi en mindre lekkasje fra vraket av hurtigruta Nordstjernen, som sank i i Raftsundet 1954. Dronefoto: Tiepoint

Programleder Øyvind Rinaldo ble fraktet i land for å snakke med representanter fra Lofoten og Vesterålen IUA (interkommunale utvalg mot akutt forurensning), som hadde rigget opp en fysisk strandaksjonsøvelse på en strand på Hanøya. Der ble ulike typer oljevernutstyr og rensemetoder demonstrert – inkludert en drone som også var med som et verktøy.

IMG_5925.jpeg

Programleder Øyvind Rinaldo gjorde strandhugg og sendte direkte fra Hanøya, der representanter fra IUA (interkommunale utvalg mot akutt forurensning) hadde rigget opp en fysisk strandaksjonsøvelse der oljevernutstyr og rensemetoder ble demonstrert. Foto: Lill Haugen / Kystverket.

IMG_5951.jpeg

Et viktig tema for konferansen var nettopp hvilke utfordringer som møter mannskapene i strandsonen – og kan nye verktøy, droner og maskinlæring, og naturens egen evne til å fjerne oljesøl være en del av fremtidens løsninger? Vi fikk også siste nytt om planene for det nye test- og treningssenteret på Fiskebøl.

Vanligvis samler konferansen deltakere fysisk i Svolvær – men i år kunne vi altså følge seminaret på nett. Hovedgrunnen til at seminaret ble gjennomført hel-digitalt, var for å bidra til kutt i klimagassutslipp i forbindelse med reiseaktivitet, noe alle statlige etater er pålagt å bidra med.

 

Her finner du program, foredragsholdere og presentasjoner fra konferansen

 

 

 

Til toppen