Hopp direkte til innhold

Europeisk samarbeid for færre sjøulykker

Systemene som skal oppdage og varsle flytende objekter ble testet ut i simulator nylig. I løpet av året vil den nye funksjonaliteten være klar til bruk i alle deltakerland. Resultatet vil bidra til å forhindre kollisjoner med flytende objekter som containere, og slik være et viktig bidrag til økt sjøsikkerhet i Europa.

Demotester navigasjonsvarsler for drivende objekter: Kan vi forhindre at det oppstår sjøulykker som følge av uidentifiserte drivende gjenstander i sjøen? Vi deltar i det europeiske forskningsprosjekt OCEAN for å utvikle navigasjonsvarsler som kan gi navigatører bedre oversikt over nærliggende trusler.

Kollisjon med drivende objekter er en risikofaktor for sjøtrafikken. The World Shipping Council anslår at det på verdensbasis mistes omtrent 1500 containere på havet hvert år.  En kollisjon med en drivende container på opp mot 75 tonn kan utgjøre en alvorlig situasjon for skip og mannskap.  

Det internasjonale forskningsprosjektet OCEAN har som mål å forbedre navigatørers situasjonsbilde og bevissthet, for å forhindre sjøulykker. Hovedmålet er å utvikle en felles europeisk infrastruktur for varsling av navigasjonsfarer. Forskningsgruppen som Kystverket er en del av, jobber med å utvikle dynamiske og virtuelle navigasjonsvarsler for skip, for å gi navigatører bedre oversikt over drivende objekter nær deres fartøy. 


Nytt system skal testes i simulator

Kystverkets Lene Reiersen har ledet delprosjektet som skal bygge funksjonalitet som kan detektere og varsle navigatører om fare for drivende gjenstander. Arbeidet har kommet så langt at funksjonaliteten skal bli demonstrert og testet ut ved Kystverkets simulator-lab i Haugesund. 

Demonstrasjonen i Haugesund tok utgangspunkt i et scenario der dårlig vær fører til at 6 containere går over bord i nærheten av Kvitsøy utenfor Stavanger. Skipet rapporterer hendelsen til sjøtrafikksentralen, som deretter utsteder advarsler til skip i området gjennom flere kommunikasjonskanaler. Slik kan navigatører i nærheten bli klar over risikoen, og styre utenom berørte områder.

- I simulator får vi testet ut nye teknologier og digitale løsninger i tillegg til NAVTEX, og også teste ut kommunikasjon som VDES, forklarer Lene Reiersen.

- Systemene vi utvikler skal gi en tydelig visuell advarsel i kartverktøy, og de vil kunne kalkulere drivbane for de flytende containerne ved å bruke verktøy fra BarentsWatch.


Snart klar til bruk
Den siste demonstrasjonen i simulator gjennomgikk flyten i kommunikasjonen mellom de ulike systemene underveis i forløpet. 

- Uttesting i simulator er til stor nytte, forteller Lene, prosjektleder for denne delen av systemutviklingen.
- Vi er godt fornøyde med hvordan det fungerte, og vi kan gjøre de siste forbedringene på den nye funksjonaliteten i løpet av de kommende månedene. 

Prosjektet er inne i sitt avsluttende år, og et ferdig produkt klar til bruk for navigatører er forventet ved slutten av året. 

Fakta: OCEAN-prosjektet

  • Operator-Centred Enhancement of Awareness in Navigation

  • Et internasjonalt initiativ for å forbedre navigatørenes bevissthet og situasjonsbilde under navigering 

  • Delvis finansiert av EU

  • 13 partnere lokalisert ved store europeiske kystregioner - fra 7 europeiske land: Norge, Hellas, Spania, Danmark, Portugal, Irland og Storbritannia. 

  • Prosjektarbeidet startet opp i 2022 og skal være ferdig i løpet av 2025

  • https://ocean-navigation-awareness.eu/ocean-project/

Til toppen