Farvannet er viktig for sjøtransport, næringsliv, rekreasjon, bosetting og nasjonal sikkerhet. For å beskytte disse interessene, krever havne- og farvannsloven § 14 tillatelse for visse tiltak.
Eksempler på tiltak som krever tillatelse
- Innretninger: Akvakulturanlegg, flytebrygger, broer, luftspenn og rørledninger
- Naturinngrep: Mudring, utdypning, utfylling
- Aktiviteter: Større slep, regattaer, sprengning, anleggsarbeid og omlasting
- Infrastruktur: Lyskilder som kan forstyrre navigasjon
- Vedlikeholdsarbeid: Søknad kreves hvis arbeidet kan påvirke sikkerhet eller ferdsel, som redusert seilingshøyde under en bro
- Andre tiltak: Alle tiltak som kan påvirke sikkerhet, ferdsel eller forsvarsinteresser kan være søknadspliktige, selv om de ikke er spesifikt nevnt her.
Hvor gjelder søknadsplikten?
- Søknadsplikten gjelder for tiltak på sjøen, på land og i luften som kan påvirke (sikkerhet, ferdsel, forsvar og beredskap i) farvannet
- Elver og innsjøer som er farbare med fartøy fra sjøen regnes som sjø i denne sammenheng. Det vil si at tiltak som kan påvirke ferdselen i Skienselva omfattes av søknadsplikten, mens tiltak som kan påvirke ferdselen i Mjøsa faller utenfor.
Sikkerheten
Sikker bruk av farvann innebærer at ferdselen skal være trygg for fartøy og andre som bruker eller oppholder seg på i sjøen, og for omgivelsene som påvirkes av det som skjer på og i sjøen.
Tiltak som f.eks. øker risikoen for uhell, vil derfor være søknadspliktig.
Ferdselen
Det er påvirkning på den alminnelige ferdselen som er søknadspliktig. Den enkeltes rett til ferdsel på et begrenset område, for eksempel til og fra egen brygge, må i utgangspunktet ivaretas av andre regler.
Tiltak som f.eks. gjør ferdselen mer tidkrevende eller som fører til økt drivstofforbruk, vil derfor være søknadspliktig.
Tiltak som kan påvirke forsvars- og beredskapsinteresser
Tiltak som kan påvirke forsvarsinteresser i vid forstand, er søknadspliktige. Tiltak som kan påvirke forsvarets og alliertes anlegg eller aktivitet omfattes av søknadsplikten.
Hvordan søke
- Bruk Kystverkets selvbetjeningsløsning for å levere en komplett søknad enkelt.
- Alternativt kan du sende søknad til post@kystverket.no, bruke eDialog eller vanlig post til vår postadresse: Kystverket, Postboks 1502, 6025 Ålesund.